Hoppas på anställning

Amanda Wallentin och David Jönsson var en av de sista värnpliktiga vid I 19 i Boden. Med blandande känslor tog de avsked av varandra och åkte hem till nära och kära. Nu är de tillbaka igen efter tre månader för att försöka bli soldat vid pansarskyttekompaniet, I 19.– Just nu genomför vi fysiska tester, intervjuer och en läkarundersökning för att se om vi blir antagna till de jobb vi sökt, säger David Jönsson.

Amanda Wallentin och David Jönsson är i Boden för att testa sig inför ett förhoppningsvis kommande jobb som soldat. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten

Det var i slutet av juni i år som Amanda Wallentin muckade och tog sitt pick och pack och åkte hem till Hörby i Skåne. Hon reste runt och såg sig omkring i Europa med ryggsäck och funderade på framtiden. När hon kom från resan sökte hon tjänsten, och nu är hon här för tester.
– Det var så roligt och givande att göra värnplikten i Boden. Så att söka som soldat på en stridsvagnsbärgare var ett lätt beslut. Nu hoppas jag att testerna ska gå bra så jag får en anställning. Kompisarna hemmavid önskar mig lycka till, men de har helt andra planer i livet, säger Amanda och skrattar.

Om allt går bra börjar arbetet vecka 45 vid pansarskyttekompaniet tillsammans med David Jönsson.

Till skillnad från Amanda har David Jönsson arbetat tiden efter muck. Han startade med ett vikariat på ett äldreboende för att sedan ta anställning på en syltfabrik utanför Sundsvall. Just nu har han tagit ett par dagar ledigt inför jobbtesterna som förhoppningsvis ska göra honom till soldat.
– Jag hoppas att testerna går bra och att jag får en anställning. Soldatyrket känns omväxlande samtidigt som man får arbeta med hela kroppen. Det är inte för pengarna jag söker utan för att det verkar så bra, säger han.

De båda har för avsikt att genomföra en eller flera utlandsinsatser om tillfälle ges. Men nu först är siktet inställt på en anställning.