Glädjen i centrum

En dröm kan handla om en dag av frihet och glädje för familjer som är drabbade av barncancer. I Svensköp, cirka tre mil sydväst om Kristianstad, arrangeras en dag till förmån för dessa familjer där skrattet, glädjen och rätten att vara barn står i fokus.

Pappa Fredrik, sonen Hugo och mamma Madeleine provsitter helikoptern. Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten
Barnen provade med glädje helikopterhjälmarna med kommentaren, oj vad tung…
Barnen provade med glädje helikopterhjälmarna med kommentaren, oj vad tung… Foto: Försvarsmakten/Nina Karlsson
Bengt Nilsson håller upp dottern Anna och tackar livet
Bengt Nilsson håller upp dottern Anna och tackar livet Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten
Björne och Bröderna Rongedal gjorde succé på sjukhuset.
Björne och Bröderna Rongedal gjorde succé på sjukhuset. Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten
Barnen provade med glädje helikopterhjälmarna med kommentaren, oj vad tung… Foto: Försvarsmakten/Nina Karlsson
Bengt Nilsson håller upp dottern Anna och tackar livet Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten
Björne och Bröderna Rongedal gjorde succé på sjukhuset. Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten

I have a dream... En början på en mening av en människa som drömde om frihet och glädjen som det ligger i att leva utan press och restriktioner. Bengt Nilssons är en bonde från en skånsk lantgård strax utanför det lilla samhället Svensköp. För 16 år sedan fick hans då fyraåriga dotter Anna leukemi och dotterns högsta önskan var att anordna en grisfest. Den första genomfördes 1994 och man bjöd då in de barn som låg på Annas avdelning tillsammans med deras familjer. Anna friskförklarades 2000, men Bengt har fortsatt med grisfesterna och på söndagen arrangerades den åttonde och sista grisfesten.

– Varje dag innebär en stor glädje och tacksamhet inför livet och att arrangera grisfesterna har blivit ett sätt för mig att tacka livet, säger Bengt Nilsson.

Bengt vill att barnen skall minnas denna dag som speciell, en dag som för alltid skall finnas med i deras minne.
Och dagen i Svensköp den blev verkligen spektakulär.
– Lyssna nu barn, idag är det ni som bestämmer, förklarade Bengt för barnen.

Stor uppslutning

Deltagarantalet uppskattades till ca 800 personer. Det var familjer med barn som varit under behandling 2009 och 2010 från barncanceravdelningar i södra Sverige som lyder under Lunds barncanceravdelning. Förutom dessa familjer anlände såväl familjer från Uppsala och Stockholms barncanceravdelningar samt familjer från Litauen och Polen som flögs till Kristianstad flygplats med flygplan sponsrade av Skyways.

Något att minnas

Barnen fick här åka i traktorkortege, uppleva en teaterföreställning med Robin Hood, spela volleyboll, åka rallybilar, få ansiktsmålningar, sjunga med bröderna Rongedal och Sanna Nielsen, samt att på nära håll vara med och uppleva en  helikoptervisning med en helikoper 15 från Försvarsmakten.

Efter landningen fick barnen sedan klättra upp och titta hur det ser ut i helikoptern, något som fick barnens ögon att verkligen glittra.

- Wow, va coolt, får man verkligen provsitta...

Hugo var ett av de barn som kom till festen. Han har precis blivit friskförklarad, men går fortfarande på kontroller. Helikoptrar, det är något alldeles speciellt för honom. Mamma Madeleine berättar att Hugo alltid ville titta när ambulanshelikoprarna landade när de låg på sjukhuset. Hugo fick en fantastisk dag. Och det var med ett brett leende och härliga vinkningar som han lämnade Svensköp för att återvända till Stockholm efter att till sist bemästrat rädslan och provsuttit helikoptern.

Fortsatt glädje på sjukhuset

När festen var slut i Svensköp och barnen med sina familjer begav sig hemåt, var dagen ännu inte till ända för Bengt Nilsson med familj, Bröderna Rongedal och Helikopterflottijen. Vi begav oss nämligen till barnsjukhuset i Lund där vi ytterligare spred glädje till de barn som inte kunnat ta sig till Svensköp. Här delades rosor ut till föräldrarna medan barnen fick ryggsäckar fyllda med diverse saker.

- Snälla låt det bli morgon nu så jag får provflyga sa en pojke som fick en radiostyrd helikopter.