Frivilliga soldater på krigsförbandsövning

Det började redan på måndagen men på torsdagen var det dags för den stora inryckningen. Cirka 450 av hemvärnets personal ryckte in för att genomföra krigsförbandsövning, KFÖ.

Delar av bataljonen ute på P 4:s kaserngård Foto: Peter C/Försvarsmakten
I början av veckan kom befälen och på torsdagen soldaterna.
I början av veckan kom befälen och på torsdagen soldaterna. Foto: Peter C/Försvarsmakten
Skarpskjutning ett av övningsmomenten
Skarpskjutning ett av övningsmomenten Foto: Peter C/Försvarsmakten
I början av veckan kom befälen och på torsdagen soldaterna. Foto: Peter C/Försvarsmakten
Skarpskjutning ett av övningsmomenten Foto: Peter C/Försvarsmakten

Två av P 4:s hemvärnsbataljoner, Kinne- och Kåkinds hemvärnsbataljoner, har under vecka 38 haft KFÖ. Denna gång är det befattnings-KFÖ och huvudinriktningen är då att alla soldater ska få repetition och utbildning i de befattningar de har i bataljonen.

För alla hemvärnssoldater är skyddsvaktsutbildningen en viktig del. De ska ha förmåga att kunna vakta vid militära och civila skyddsobjekt och hantera de situationer som kan uppstå runt detta. Därför var en del av utbildningarna vid detta tillfälle just skyddsvaktsutbildning.

Att hantera sitt vapen på ett säkert sätt och öva sin färdighet i att skjuta är en annan förmåga som alla hemvärnssoldaterna har fått tillfälle att öva på. I övrigt har det varit utbildning där lastbilschaufförerna fått köra, kockar laga mat, sjukvårdare hantera skademoment och mycket mycket mer i den rika flora av kunskaper som våra hemvärnssoldater har.

Hemvärnet har som viktigaste uppgifter att kunna bevaka och skydda samt stödja det civila samhället, allt baserat på frivillighet. Läs gärna mer på hemvärnets egen webbplats om verksamheten.