Explosion väster om Mazar-e-Sharif

Strax efter klockan 11.00, lokal tid, inträffade en explosion vid huvudvägen (Ringroute 5) mellan Balkh och Mazar-e-Sharif.

På plats fanns en Isaf-patrull med finska, norska och svenska soldater. Ingen i enheten skadades vid explosionen, men i samband med denna inträffade ett antal trafikolyckor på platsen.

Inledningsvis var räddningsarbetet kaotiskt med afghansk polis på plats och det förekom uppgifter om flera civila skadade. De första uppgifterna vid 12.30-tiden, lokal tid, sade att endast två civila skadats och att de har förts till sjukhuset i Mazar-e-Sharif.

Under eftermiddagen har läget klarnat. Enligt uppgifter från en officiell talesman omkom en person och 29 skadades i en buss som färdades direkt bakom den Isafkolonn av fordon som angreps av bombmannen. De skadade fördes till olika sjukhus i staden Balkh och Mazar-e-Sharif.

Enheter från det svensk- finländska PRT:t var på plats för att hjälpa till vid räddningsarbetet.

En självmordsbombare var orsak till explosionen.