”Yrke: Soldat” - rekryteringen är igång

Försvarsmakten har sedan nästan 30 år tillbaka funnits med som utställare på Stora Nolia. Mässan har alltid varit ett av årets stora marknadsföringstillfällen för förbanden i norra Sverige. I år slås en ny milstolpe ned när mässan är något av ett avstamp i rekryteringen av soldater som nu ska anställas. – I år lägger vi tyngdpunkten på att informera om den nya grundläggande militärutbildningen och vilka möjligheter man har att bli anställd, berättar Försvarsmaktens projektledare på Nolia, Jan Söderberg, I 19.

Försvaret lockar som vanligt många intresserade på Stora Nolia i Piteå. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Olivia Widgren. Piteå, testar här ett av fysiska proven i Pliktverkets monter.
Olivia Widgren. Piteå, testar här ett av fysiska proven i Pliktverkets monter. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Norrbottens flygflottilj, F 21, finns självklart på Nolia och berättar mer om verksamheten och vilka möjligheter man har att erbjuda.
Norrbottens flygflottilj, F 21, finns självklart på Nolia och berättar mer om verksamheten och vilka möjligheter man har att erbjuda. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Lina Berglund, Artilleriregementet, delar ut informationsmateriel till intresserade.
Lina Berglund, Artilleriregementet, delar ut informationsmateriel till intresserade. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Olivia Widgren. Piteå, testar här ett av fysiska proven i Pliktverkets monter. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Norrbottens flygflottilj, F 21, finns självklart på Nolia och berättar mer om verksamheten och vilka möjligheter man har att erbjuda. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Lina Berglund, Artilleriregementet, delar ut informationsmateriel till intresserade. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

– Det känns helt rätt att vara här, vi har kunnat informera om de möjligheter som finns för den som är intresserad av en anställning. Men framförallt tror jag att vi planterar lite frön bland befolkningen om att det nu sker en stor förändring i och med att vi börjar anställa soldater, säger Mikael Enerdal från Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur. 

Hemvärnet lockar unga

I Hemvärnets monter har personalen besökts av många ungdomars om är intresserade av att gå med.
– Det är redan nu över 30 som har lämnat intresseanmälningar till vår ungdomsverksamhet och det är positivt, helt i linje med den föryngring som nu pågår. Medelåldern i hemvärnet har sjunkit från 57 till 38 år sedan slutet av 90-talet, dessutom är ungefär 15 procent kvinnor, berättar fänrik Anton Hillberg, rekryterare vid Norrbottensgruppen.

Många yrken att erbjuda

Norrbottens flygflottilj, F 21 är som vanligt på plats på Nolia och berättar mer om verksamheten och vilka möjligheter man har att erbjuda.
– Det är viktigt att vi visar för allmänheten vad Försvarsmakten gör och kan. Nu kan vi också erbjuda en hel palett av yrken när vi börjar anställa soldater. Försvarsmakten är ju egentligen som ett litet samhälle i sig, berättar löjtnant Kristoffer Wather, räddningsofficer vid F 21.

Nya fodervärdar på gång

Försvarsmaktens hundtjänstenhet som organisationsmässigt tillhör Livgardet i Kungsängen är också på plats i Piteå. Hundavelsstationen finns i Sollefteå och har uppdraget att förse Försvarsmakten med cirka 50 dressyrämnen per år. Hundtjänstenheten söker ständigt fodervärdar.
– Vi har lämnat ut över 100 anmälningsblanketter till intresserade, normalt brukar vi få in ungefär hälften ifyllda så det känns riktigt positivt i år, säger Mikael Pounu.

Mässan har nu pågått i fem dagar och de som arbetat i de olika montrarna börjar så smått ladda för lördagen som traditionsenligt är temadag för Försvaret, och den mest besökta mässdagen. Då genomförs förutom materielförevisningarna även flyguppvisning med Jas 39 Gripen och hunduppvisning med tjänstehundar.

Välkommen till Försvarets dag, lördag den 14 augusti på Stora Nolia i Piteå!