Vilsen grupp återfunnen

En grupp på fyra hemvärnsungdomar mellan 15 och 18 år, saknades vid 20-tiden på tisdagen, när de inte nått fram till etappmålet under en fjällmarsch. Eftersök startade då omedelbart. Under torsdagseftermiddagen lokaliserade en polishelikopter de eftersökta och transporterade dem till Nikkaluokta.

Tolv hemvärnsungdomar indelade i tre grupper deltog i veckan i en fjällmarsch som skulle ge ungdomarna en inblick i bland annat orientering, förläggning och terrängval i fjällterräng. Övningarna leddes av två officerare ur Norrbottensgruppen i Boden. Fjällmarschen inleddes i måndags vid Nikkaluokta, väster om Kiruna och beräknades vara avslutad på samma plats under fredagen.

Under tisdagen startade en förflyttning där de tre grupperna skulle vandra till en plats via olika vägval. Den aktuella gruppen bedömdes som den mest fysiskt starka och fick därför den sträcka som gick över en fjällrygg. Gruppchefen har erfarenheter från tidigare fjällmarscher och deltagarna var utrustade med kartor, tält, sovsäck, mat och vatten.

Grupperna skulle ha nått slutpunkten av dagsetappen kl 20.00 på tisdag kväll, men då den aktuella gruppen inte dök upp, vidtog omedelbart eftersök. 

Mobiltäckningen i området är bristfällig. Under onsdagen kunde dock två av de eftersökta ungdomarna meddela sina anhöriga att gruppen mådde bra. Vid 14-tiden idag lokaliserade polishelikoptern de eftersökta. De transporterades trötta men vid gott mod till Nikkaluokta. 

Anhöriga till de berörda ungdomarna är underrättade. Orsaken till det inträffade kommer att utredas enligt förbandets rutiner.