Välbesökt Försvarets dag

En av Försvarsmaktens traditioner under Stora Noliamässan är ”Försvarets dag”. Tusentals besökande hade samlats för att se Garnison Nords modernaste utrustning och en flygförevisning med JAS 39 gripen ur Norrbottens flygflottilj, F 21. Försvarsmaktens hundtjänstenhet var också på plats och F 21 tjänstehundar visade upp sina färdigheter. Den stora publiken fick självklart också veta allt om sina möjligheter inom Försvarsmakten.

Försvarets dag lockade många besökare som fick se uppvisningar men också fick information om det nya yrket: Soldat. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Det var många som tog chansen att klämma och känna på Försvarsmaktens utrustning.
Det var många som tog chansen att klämma och känna på Försvarsmaktens utrustning. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Arméns jägarbataljon mötte många unga i ungdomslandet och informerade om det nya yrket: Soldat.
Arméns jägarbataljon mötte många unga i ungdomslandet och informerade om det nya yrket: Soldat. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Det var många som tog chansen att klämma och känna på Försvarsmaktens utrustning. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Arméns jägarbataljon mötte många unga i ungdomslandet och informerade om det nya yrket: Soldat. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Under mässans näst sista dag, lördag den 14 augusti hade Försvarsmakten sin stora temadag. Med en öronbedövande inflygning över mässområdet inleddes förevisningarna. Den hissnande flyguppvisningen genomfördes under cirka tio minuter följd av en hunduppvisning. Försvarsmaktens hundtjänstenhet i Sollefteå har under mässan rekryterat fodervärdar till blivande tjänstehundar och F 21 visade upp de färdigutbildade tjänstehundarnas färdigheter. Bland annat sökte man upp vapen och ammunition samt fångade en fiktiv brottsling till den stora publikens förtjusning.

Anställa soldater

Under förevisningen men också under hela Noliamässan informerades det om Försvarsmaktens viktiga uppdrag att rekrytera och anställa soldater. Värnplikten har upphört och en Försvarsmakt med frivilliga växer fram. När systemet med är i full gång kommer det att anställas drygt 4000 soldater årligen. Syftet är att ständigt ha välutbildade förband att sätta in i de konflikter som regering och riksdag beslutar om att vi ska hjälpa till att lösa.

– En av våra uppgifter under Stora Nolia är att rekrytera och anställa soldater till Garnison Nord under hösten 2010, men också att fånga upp intresse från ungdomar till en grundläggande soldatutbildning under 2011. Det känns faktisk som vi har lyckats på ett bra sätt. Under dessa dagar har vi tagit kontakt med många ungdomar och fått möjlighet att ge de en mer fördjupad information, säger en nöjd Jan Söderberg, ansvarig på plats för Garnison Nord.

Arméns jägarbataljon

Nytt för i år var att Arméns jägarbataljon hade en mässyta i ungdomslandet under större delen av mässans öppethållande. Detta för att ge information till en yngre del av vår målgrupp.
– Jag tycker det har gått bra. Det är kul när vi får ungdomar som blir intresserad av Försvarsmakten. Vårt mål är att prata om försvaret i stort och de möjligheter till ett nytt yrke samtidigt som vi pratar för våran sak, att bli intresserad av oss, säger Erik Björk, Arméns jägarbataljon.