Tolgfors på blixtvisit

Försvarsminister Sten Tolgfors gjorde under tisdagen ett besök i Halmstads garnison. Framför allt var han intresserad av omställningen från värnpliktsförsvar till ett frivilligt rekryterat försvar, och fick träffa några av Lv 6 nyanställda och nyinryckta soldater.

Försvarsminister Sten Tolgfors och kommunstyrelsens ordförande, Carl Fredrik Graf, uppskattade pratstunden de fick med de nyinryckta soldaterna. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Tolgfors, Graf och von Sydow hälsade på.
Tolgfors, Graf och von Sydow hälsade på. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Försvarsministern och kommunstyrelsens ordförande tackade garnisonschef Lennart Klevensparr för besöket.
Försvarsministern och kommunstyrelsens ordförande tackade garnisonschef Lennart Klevensparr för besöket. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Tolgfors, Graf och von Sydow hälsade på. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Försvarsministern och kommunstyrelsens ordförande tackade garnisonschef Lennart Klevensparr för besöket. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten

Kommunstyrelsens ordförande i Halmstad, Carl-Fredrik Graf och den halländske riksdagsledamoten Henrik von Sydow var också med under det timslånga besöket, och försvarsministern konstaterade att det nu ställs nya krav både på Försvarsmakten och på kommunpolitiken.
– Rekryteringen till Försvarsmakten handlar också om bostäder, om jobb till medföljande, om karriärväxling, sa Sten Tolgfors. Det leder också till en konstruktiv försvarsdebatt som handlar om att skapa goda förutsättningar för Försvarsmakten, som blir Sveriges största ungdomsarbetsgivare.
– Vi tittar just nu på soldaternas möjligheter efter sin tid med oss, förklarade ställföreträdande chefen för Lv 6, Ove Tirud. Genom ett nära samarbete med Högskolan, kommunen och Region Halland har det visat sig att här finns alla förutsättningar att lyckas. Detta är en tillväxtregion med många inflyttande ungdomar – just de som vi vill rekrytera.

Halmstad garnison kommer att växa från ca 1000 anställda till 1300 när Försvarsmaktens tekniska skola och Luftvärnsregementet nu varje år fram till 2014 anställer allt fler soldater. Sten Tolgfors lyssnade intresserat och undrade om alla nyanställningar gjorde garnisonen till kommunens största rekryterande arbetsplats.
– Kommunen själv kommer att behöva anställa ungefär lika många under den här perioden, förklarade Carl-Fredrik Graf, men det som gör garnisonens rekrytering speciell är att det är unga människor som söks.

Tolgfors hann också med att få en pratstund med hemvärnssoldater och med några av de NBG-soldater som påbörjade sin anställning för ett par veckor sedan och berättade vad som lockat dem att söka till NBG.
– Jag tyckte det var roligt att vara i Försvarsmakten under värnplikten, sa Rikard Johansson som muckade i somras.
– Jag var med i NBG 2008 och trivdes så bra att jag ville tillbaka, sa Ceasar de Godoy. Man växer som människa, och Halmstad är en underbar stad att vara i. Att kunna vara med och hjälpa någon i en insats skulle också kännas bra.

Soldaterna fick också ställa frågor till ministern, och Johanna Rosén undrade om ministern tycker att det vore bra att sätta ett slutdatum för Afghanistaninsatsen.
– Nej, vi är där för att lösa en uppgift, och inte förrän den är löst åker vi hem, sa Sten Tolgfors, som också pekade på hur viktigt det varit som inspirationskälla för honom att se delar av NBG 08 användas i Sveriges insats i Afghanistan.
– Så har jag velat att det nya försvaret ska byggas upp och användas – färdiga, välutbildade soldater som kan sättas in där det behövs.