Soldater räddade brinnande man

I Aftonbladet kallar räddningschefen sex anställda på P 7 för ”hjältar”, efter att de rådigt upptäckt en brand, krossat en ruta och släckt en man som brann i en lägenhet.Den dramatiska händelsen inträffade i Karlskrona, där personalen var på plats för att arbeta på Marindagen.

Löjtnant Martin Sandberg, löjtnant Mikael Nilsson, sergeant Jacob Norström, sergeant Lars Bång, soldat Sebastian Sundmark och major Patrik Ekstrand. Foto: Carolina Lorentzon/Försvarsmakten

Det var när de sex soldaterna var på väg från sitt hotell till utställningsplatsen som ett brandlarm pep vagt inifrån en lägenhet. Major Patrik Ekstrand, som väl kände igen ljudet från sitt eget och grannars krånglande larm, reagerade.
– Jag gick över gatan. Persiennerna var fördragna men jag tyckte ändå att det såg ut som en låga, så jag hade redan tagit fram mobilen när jag tittade in. Det jag såg var surrealistiskt: en man i en övertänd rullstol, med lågor högre än huvudet.

Patrik förstod direkt att det var allvar, han tog befälet och sedan skedde allt blixtsnabbt: han larmade sina kamrater och sedan Räddningstjänsten, rutan slogs in med en jacka som skydd mot splittret. Först två, sedan tre personer gick in och började släcka. De var tvungna att köra in mannen och rullstolen i duschen för att kunna släcka helt. Sedan kylde de mannens brännskador försiktigt med hjälp av våta handdukar. Allt var över på ett par minuter.

Snart var både Räddningstjänst och ambulans på plats. Alla fick beröm för sitt snabba och korrekta ingripande, både för den släckningen och för hur de gjort rätt första hjälpen. Utan deras ingripande hade mannen med stor sannolikhet inte överlevt branden.

Patrik tror att flera faktorer spelade in för det snabba agerandet:
– Vi är tränade för svåra situationer, för att reagera och agera. Vi har utbildning i såväl sjukvård som brand. En annan viktig sak tror jag också var att var och en löste sin uppgift – först försökte två man släcka och den tredje kom inte in förrän han behövdes. Det blev aldrig rörigt. Jag tror det beteendet sitter lite i ryggmärgen för att vi har övat så mycket, säger han.

Efteråt har killarna gått igenom händelsen ordentligt. Förutom en skärskada efter fönstret i en tumme klarade sig alla oskadda.
– Vi är så glada att vi var där, att vi inte kom förbi en kvart senare. Vi räddade hans liv den dagen, säger Patrik Ekstrand.