Samverkansofficerare skapar relationer mellan KFOR och lokala aktörer

På skyttekompaniet finns två samverkansofficerare och två militärtolkar. De ansvarar för enhetens kontakter med lokala företrädare, civilbefolkningen och andra organisationer.

Tobias Ehn under ett möte på polisstationen i Drenas. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Tobias och Arsim går på möten på polisstationen en gång i veckan.
Tobias och Arsim går på möten på polisstationen en gång i veckan. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Tobias och Arsim går på möten på polisstationen en gång i veckan. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten

Tobias Ehn och tolken Arsim Sadiku sitter på möte med cheferna på polisstationen i Drenas. Med på mötet är också två samverkansofficerare från finska KFOR (Kosovo Force) och två Eulex-poliser. Eulex är EU:s polis-, tull- och rättsinsatsmission som stödjer Kosovos egna instanser. På mötena, som hålls en gång i veckan, informerar Kosovo Police om läget på stationen. Det handlar bland annat om vilka gripanden som gjorts, utredningar som pågår och var patrullerna befinner sig för dagen. Representanterna från KFOR och Eulex informerar också om sina verksamheter.

Tobias och Arsim arbetar i de delar av det svenska området som domineras av kosovoalbansk befolkning. Deras arbete går mycket ut på att bygga relationer och om att få förtroende. Att gå på möten med polisen är en del av arbetet. En annan är att de är ute i samhället och pratar med folk. Både Tobias och Arsim är sociala och gillar att träffa människor. De gillar att deras tjänster är så mångsidiga.
– Det bästa med jobbet är mötet med människor. Vi har ganska stor frihet och åker runt och får se mycket av området också, säger Tobias.

Flera av kontakterna som Tobias och Arsim möter har varit kontakter till svenska förband under en längre tid. Andra har de arbetat upp själva. En stor del av arbetet är att hålla lägesbilden i samhället uppdaterad både till det svenska skyttekompaniet och till ledningen för Stridsgrupp Center och i viss mån även till Eulex.

Tobias och Arsim har ett stort område som de täcker och arbetsbelastningen är, som de säger, hög och jämn. Men de gillar det.
– Jag har sjukt roligt. Jag kommer att åka härifrån med en positiv upplevelse, säger Tobias.