Nya medarbetare introduceras

Robert Cornelius och hans tio kollegor har efter en tre års officersutbildning startat sin karriär vid Bodens garnison. Under tre dagar får de en introduktionsutbildning.– Syftet med utbildningen är att officeren ska kunna starta upp tjänstgöringen med tillräckliga kunskaper om verksamheten, säger Peter Nyberg, personalofficer vid I 19.

Robert Cornelius, nyanställd officer vid I 19 längtar efter att få starta upp som officer och börja utbilda soldater tillsammans med sitt befälslag. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Peter Nyberg, personalofficer vid I 19 ansvarar att den teoretiska introduktionsutbildningen genomförs.
Peter Nyberg, personalofficer vid I 19 ansvarar att den teoretiska introduktionsutbildningen genomförs. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Peter Nyberg, personalofficer vid I 19 ansvarar att den teoretiska introduktionsutbildningen genomförs. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten

Fredagen den 2 juli tog 100 kadetter examen från officersutbildningen enligt den nya utbildningsordningen, en akademisk yrkesexamen med 180 högskolepoäng. I dagarna har elva av dessa kadetter startat sin tjänstgöring vid Bodens garnison, det vill säga I 19 och A 9. För att de ska få en så bra start som möjligt genomför Bodens garnison en introduktionsutbildning för nyanställda.
– På schemat finns bland annat den så viktiga säkerhetstjänsten men även information om bestämmelser och arbetstid samt hur man arbetar med Försvarsmaktens IT-system. Facket och försvarshälsan informerar också om sin verksamhet, säger Peter Nyberg.

Robert Cornelius är en av de elva officerare som är ny i yrket. Han kommer från Stockholm och ska tjänstgöra vid stridsvagnkompaniet på pansarbataljonen där han tidigare har gjort sin värnplikt.
– Visst är det bra att vi får en introduktionsutbildning så fort som möjligt efter tjänstens start. En del information har vi redan fått under officersprogrammet men mycket är nytt och bra att veta. Under de här dagarna har vi fått möjlighet att ställa frågor och lära känna personal från olika avdelningar. Det som har varit särskilt bra hitintills är säkerhetsgenomgången där man fick lära sig mycket nytt. Vi kommer naturligtvis inte lära oss allt inför den nya tjänsten utan det praktiska arbetet får vi ta hjälp av våra nya kollegor, säger han