Nya hjulfordon till Försvarsmakten

Försvarsmakten tillförs 113 bepansrade hjulfordon som ska användas både inom Sverige och i de internationella insatser där Sverige deltar. Ordern går till finländska Patria efter en internationell konkurrensupphandling gjord av Försvarets materielverk, FMV.

Bengt Svensson, chef för Försvarsmaktens arméproduktionsavdelning.
Bengt Svensson, chef för Försvarsmaktens arméproduktionsavdelning.
Bengt Svensson, chef för Försvarsmaktens arméproduktionsavdelning. Foto: Alexander Karlsson/ Combat Camera

FMV:s utvärdering visade att Patria Armored Modular Vehicle (AMV) är det fordon som bäst uppfyller Försvarsmaktens krav. Leveransen påbörjas 2012 och fordonen ska vara i drift 2014. Ordern idag till Patria är värd cirka 2,5 miljarder kronor. I avtalet finns också en option om att därefter köpa ytterligare 113 fordon. Därefter tillkommer ytterligare beställningar för bland annat utbildnings- och kringutrustning.

– Vi är glada att valet är gjort för fordonstypen behövs i Försvarsmakten. FMV:s upphandling har lett till att vi nu får tillgång till fordon som motsvarar våra krav, säger Bengt Svensson, chef för Försvarsmaktens arméproduktionsavdelning.

Används redan i dag

Patria AMV som nu beställs har funnits på marknaden sedan 2004 och används redan i dag bland annat i Finland och Polen, samt vid insatser i exempelvis Afghanistan.

– Nu är det viktigt att vi får en snabb leverans av dessa fordon för att utrusta manöverbataljoner i insatsorganisationen. Det är positivt att valet föll på ett fordon som redan är operativt, säger Bengt Svensson.