Nordic Battlegroup rycker in över hela Sverige

Från norr till söder har frivilliga män och kvinnor ryckt in för att göra en insats för internationell fred och säkerhet. De har kommit för att arbeta som professionella soldater i snabbinsatsstyrkan Nordic Battlegroup, NBG.

Amir Dedic hjälper Magnus Gunnarsson med uniformen. Foto: Patrick Ekstrand / Försvarsmakten
- Jobbet som soldat blir en nyttig erfarenhet och en bra merit för framtiden, säger Sofie Gullström.
- Jobbet som soldat blir en nyttig erfarenhet och en bra merit för framtiden, säger Sofie Gullström. Foto: Rick Forsling / Försvarsmakten
Kön av inryckande soldater var lång vid logistikbataljonen i Skövde.
Kön av inryckande soldater var lång vid logistikbataljonen i Skövde. Foto: Carl Edelhjelm / Försvarsmakten
Martin Söderberg och Kajsa Andersson gör sig hemmastadda i den nya tjänstebostaden i Kallinge.
Martin Söderberg och Kajsa Andersson gör sig hemmastadda i den nya tjänstebostaden i Kallinge. Foto: Kent Löving / Försvarsmakten
- Jobbet som soldat blir en nyttig erfarenhet och en bra merit för framtiden, säger Sofie Gullström. Foto: Rick Forsling / Försvarsmakten
Kön av inryckande soldater var lång vid logistikbataljonen i Skövde. Foto: Carl Edelhjelm / Försvarsmakten
Martin Söderberg och Kajsa Andersson gör sig hemmastadda i den nya tjänstebostaden i Kallinge. Foto: Kent Löving / Försvarsmakten

Stridsgruppen är självförsörjande och de inryckande representerar alla kompetenser man kan tänka sig. Allt från skyttesoldater och minröjare till bilmekaniker och sjuksköterskor fanns i de köer som ringlade sig långa framför kasernvakter i hela Sverige under veckan.

26-årige Amir Dedic från Jönköping ryckte in till stridsgruppens Core Battalion i Boden och ser fram emot utbildningen. 
- Det är långt hemifrån, men det är det som gör det så kul, säger han.
Precis som många andra nyinryckta sökte han till NBG av flera skäl. Dels för att skaffa yrkeserfarenhet och dels för utmaningen och personlig utveckling.

Sofie Gullström är en av de soldater som tjänstgör vid Högkvarterskompaniet, HQ-Coy, i Enköping. För henne var det en välkänd miljö som mötte vid inryckningen. Strax innan sommaren muckade hon som en av de sista värnpliktiga vid Ledningsregementet.
– Under värnpliktsutbildningen hade vi en inriktning att kunna tjänstgöra vid NBG. Jag tog möjligheten att fortsätta arbeta tillsammans med de befäl och kollegor som jag utbildades med. I den här typen av jobb måste man ge mycket men man får också oerhört mycket tillbaka, i form av utmaningar och erfarenheter, säger Sofie Gullström.

På Trängregementet i Skövde finns Nordic Battlegroups logistikbataljon, LogBn. Här var det flera kära återseenden mellan kamrater från förra årets värnpliktskull som sökt vidare till NBG.  Emma Thesslin från Göteborg rycker in som stabsassistent.
- Det känns som ett kvitto på den utbildning man fick i lumpen. Att få använda mina kunskaper i verkligheten känns både roligt och utmanande. Att komma tillbaks till det gamla gänget är toppen. Det känns som om det var igår vi muckade och nu är man här igen, säger hon.
Att vara professionell soldat kommer att bli en helt annorlunda upplevelse än att vara värnpliktig tror Emma Thesslin.
- Värnpliktstjänstgöringen upptog hela ens liv och man behövde inte planera för något annat än själva utbildningen. Nu kommer soldatlivet att vara ett riktigt arbete. Det kommer att ställa högre krav både på det jobb man gör som soldat och även att man planerar livet i övrigt, säger hon.   
 
EAW, Expeditionary Air Wing, är stridsgruppens flygresurs som är grupperad på flygflottiljen F17 i Kallinge utanför Ronneby. Vid veckans inmönstring var det inte värnpliktiga som ryckte in. Nu är det skarp tjänst som anställd soldat som gäller.
– Jag vill utveckla den kompetens jag fick i lumpen, lära mig nya saker. Få tillbaka känslan med gemenskap, säger bilföraren Martin Söderberg.
- Jag håller med. Det finns en stark sammanhållning och gemenskap i Försvarsmakten, berättar Kajsa Andersson som är kvartermästare på EAW.
- Vår uppgift är att stå i beredskap men jag hoppas också att det blir insats eftersom vi är väl förberedda och tränade för det, säger hon.