Nöjda besökare på Marindagen

Närmare 12 000 besökare fick i helgen möjlighet att stifta bekantskap med Försvarsmakten. Besökarna kunde besöka fartyg, ubåtar, stridsfordon, helikoptrar och mycket annat. I år låg mycket fokus på rekrytering och det fanns möjlighet att bland annat testa sin fysiska status och naturligtvis prata med både Pliktverkets och Försvarsmaktens personal.

Foto: Carolina Lorentzson
Emil Tellheim visade prov på spänst, kontrollerad av Tobias Svensson, huvudlärare i fysiskt stridsvärde.
Emil Tellheim visade prov på spänst, kontrollerad av Tobias Svensson, huvudlärare i fysiskt stridsvärde. Foto: Carolina Lorentzson
Dan Fremark bjöd sina passagerare på en fartfylld upplevelse på Marindagen.
Dan Fremark bjöd sina passagerare på en fartfylld upplevelse på Marindagen. Foto: Carolina Lorentzson
Stridsfordon 90 från Skånska regementet, P 7, lockade många villiga klättrare.
Stridsfordon 90 från Skånska regementet, P 7, lockade många villiga klättrare. Foto: Carolina Lorentzson
Emil Tellheim visade prov på spänst, kontrollerad av Tobias Svensson, huvudlärare i fysiskt stridsvärde. Foto: Carolina Lorentzson
Dan Fremark bjöd sina passagerare på en fartfylld upplevelse på Marindagen. Foto: Carolina Lorentzson
Stridsfordon 90 från Skånska regementet, P 7, lockade många villiga klättrare. Foto: Carolina Lorentzson/Försvarsmakten

Emil Tellheim utmanade sina två bröder, Claes och Joel i styrketestet "Multitest styrka". Styrketestet är ett av de krav man ska uppfylla för att kunna söka till officers- och specialistofficersutbildningen. Testet som gavs möjlighet att prova på under Marindagen innebär spänsthopp, armhävningar, sit ups, statiskt rygghäng och statiskt räckhäng.

– Det var många som ville prova på och flera började utmana varandra, berättar Tobias Svensson som är huvudlärare i fysiskt stridsvärde på Sjöstridsskolan.

Under Marindagen gavs också möjlighet att åka Stridsbåt och Gruppbåt. Turen var väldigt populär.

– Vi hade kunnat ha dubbelt så många båtar igång, säger Henrik Persson, chef för båtenheten. Folk var väldigt nöjda och vi fick svara på många frågor från de intresserade passagerarna.

Hemvärnet, de nationella skyddsstyrkorna, hade intagit Lindholmen och visade prov på sin bredd. Allt från ansiktsmålning, musik framförd av Hemvärnsmusikkåren, simulerade handgranatskast och naturligtvis möjlighet att tala med soldaterna. Besökarna förevisades även en show där en en soldat blev attackerad och undsattes av sina kamrater. Figuranten greps och fördes bort med hjälp av bandvagn.

Södra skånska regementet, P 7 var och representerade med Stridsfordon 90. Killarna som var på plats för att visa fordonet inledde dagen med en hjälteinsats. På väg till Marinbasen hörde de ett brandlarm och kände brandrök, de konstaterade att det brann i en lägenhet och slog larm samtidigt som de bröt sig in och släckte elden. Lägenhetsinnehavaren skadades och fördes till sjukhus. Hjälpinsatsen fick mycket beröm av räddningstjänsten.

Flottiljamiral Jan Thörnqvist intervjuades direkt från HMS Carlskrona. Den första delen av insatsen som bestod i att leda EU-styrkan utanför Somalias kust är avslutad. Amiral Thörnqvist berättade att det skulle bli skönt att komma hem till Sverige och Karlskrona men att minnena från insatsen är oförglömliga. Bland annat har HMS Carlskronas besättning hjälpt till att föra in 90 000 ton humanitär hjälp till Somalia.

Sammanfattningsvis en lyckad dag, där många besökare tackade för ett trevligt besök hos Försvarsmakten i Karlskrona