Med fokus på framtiden

Ett femtiotal ungdomar ska under två veckor få en inblick i Försvarsmaktens verksamhet vid Bodens garnison och Arvidsjaur.– Vi tycker det är jätteroligt och intressant att vara här, säger tre tjejer som just nu genomför sommarutbildningslägret.

Adriana Karlsson, Jessika Hellbom och Aiatn Demirel är gänget som håller ihop i vått och torrt. Alla har de siktet inställt på en yrkeskarriär inom Försvarsmakten eller polisen. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Niklas Ekström, Bernadottegymnasiet i Göteborg har för avsikt att bli officer. Har tidigare provat på Hemvärnet och kan tänka sig att göra en internationell insats i framtiden.
Niklas Ekström, Bernadottegymnasiet i Göteborg har för avsikt att bli officer. Har tidigare provat på Hemvärnet och kan tänka sig att göra en internationell insats i framtiden. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Hanna Karlson från Aspliden utanför Umeå berättar: Pappa är reservofficer har berättat om sitt yrke hela min uppväxt så jag har fått ett intresse för Försvarsmakten. Kanske ska jag söka in på Tolkskolan i framtiden.
Hanna Karlson från Aspliden utanför Umeå berättar: Pappa är reservofficer har berättat om sitt yrke hela min uppväxt så jag har fått ett intresse för Försvarsmakten. Kanske ska jag söka in på Tolkskolan i framtiden. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Mellan dagens förevisningar fick ungdomarna träna på att marschera och använda sin utrustning. På bilden till vänster syns Robert Pettersson.
Mellan dagens förevisningar fick ungdomarna träna på att marschera och använda sin utrustning. På bilden till vänster syns Robert Pettersson. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Niklas Ekström, Bernadottegymnasiet i Göteborg har för avsikt att bli officer. Har tidigare provat på Hemvärnet och kan tänka sig att göra en internationell insats i framtiden. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Hanna Karlson från Aspliden utanför Umeå berättar: Pappa är reservofficer har berättat om sitt yrke hela min uppväxt så jag har fått ett intresse för Försvarsmakten. Kanske ska jag söka in på Tolkskolan i framtiden. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Mellan dagens förevisningar fick ungdomarna träna på att marschera och använda sin utrustning. På bilden till vänster syns Robert Pettersson. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten

Det är tre glada tjejer som tidigare mötts vid ett liknande läger och efter det tagit sikte på en framtid inom Försvarsmakten eller polisen.
– Allt verkar så kul. Vi möter så himla trevliga människor och får pröva på saker som man inte trodde man skulle klara av. Helt klart ökar självförtroendet, säger Jessika Hellbom och hennes kompisar instämmer.

Bernadottegymnasiet deltar

Under lägret deltar en större grupp än normalt. Det är ett femtiotal mellan 15 till 23 år. Nytt för i år är att Bernadottegymnasiet deltar med klasser från Stockholm, Malmö och Göteborg.
– Vi har vana inom Bodens garnison att utbilda ungdomar som vill prova på arbetet inom Försvarsmakten, säger Robert Petterson, en av kursledarna. I år blev bara gruppen lite större än vanligt, och det är bra.

Nyheter inom Försvarsmakten

De här två veckorna ska de bekanta sig med vår utrustning, allt från skor till vissa vapen. Ungdomarna får också information om nyheter inom Försvarsmakten och det nya anställningssystemet för soldater. Deltagarna kommer även att prova på sina nyvunna färdigheter vid en avslutande fjällmarsch under fyra dagar som avslutas med materielvård och utvärdering, avslutar Robert.

Prova på

Under dagens utbildningspass hade de möjlighet att klämma och känna och få information på den utrustning som finns vid Bodens garnison. Uppdelade i grupper fick de bland annat se och prova på stridsfordonen vid I 19:s pansarbataljon och artilleripjäserna vid A 9.