Många möjligheter i Försvarsmakten

– För mig var det en stor personlig utveckling att få en militär utbildning, säger Emma Ragnarsson, rekryteringsinformatör på P 7.Orden riktar sig till två nyfikna tjejer, som stannat till vid Försvarsmaktens plats på Malmöfestivalen.

Isabella och Ruzica Miletic får svar av Emma Ragnarsson om hur det är att arbeta i Försvarsmakten. Foto: Anja Ljungberg/P7/Försvarsmakten
Patrik Lindskog och Sammy Ullah pratade länge med Mohammad Babak-Rad.
Patrik Lindskog och Sammy Ullah pratade länge med Mohammad Babak-Rad. Foto: Anja Ljungberg/P7/Försvarsmakten
Serafina R. Obony och Christina Chavez, båda 15 år, hade många frågor.
Serafina R. Obony och Christina Chavez, båda 15 år, hade många frågor. Foto: Anja Ljungberg/P7/Försvarsmakten
Många passade på att ställa frågor om Försvarsmakten.
Många passade på att ställa frågor om Försvarsmakten. Foto: Anja Ljungberg/P7/Försvarsmakten
Patrik Lindskog och Sammy Ullah pratade länge med Mohammad Babak-Rad. Foto: Anja Ljungberg/P7/Försvarsmakten
Serafina R. Obony och Christina Chavez, båda 15 år, hade många frågor. Foto: Anja Ljungberg/P7/Försvarsmakten
Många passade på att ställa frågor om Försvarsmakten. Foto: Anja Ljungberg/P7/Försvarsmakten

Tjejerna heter Isabella och Ruzica Miletic, är 16 och 17 år gamla och bästa vänner. Båda har alltid varit intresserade av att göra lumpen – och är det även nu sedan det blivit frivilligt och kallas grundläggande militär utbildning, GMU.
– Jag har fått det hemifrån. Pappa var officer. Han har haft mycket spännande att berätta. Om jag vill göra det själv eller inte funderar jag på men har inte bestämt mig, säger Isabella.
– Jag har alltid velat göra det. Jag undrar om jag skulle klara det eller inte, säger Ruzica, som också vill utbilda sig till läkare. När hon får höra att läkare också är efterfrågade i Försvarsmakten ser hon genast en möjlighet att kombinera sina intressen.

Emma Ragnarsson förklarar rekryteringsprocessen: först registrerar man sig på Internet och får hem en kod, sedan gör man ett test på nätet med frågor om bland annat hälsa och värdegrund, den som blir godkänd där kallas till mönstring och sedan kommer antagningsbeskedet till den tre månader långa utbildningen som är den nya vägen in till alla olika yrken som Försvarsmakten har att erbjuda. Emma skickar också med en broschyr med träningstips och berättar att man måste vara minst 18 år för att få göra den grundläggande utbildningen GMU.

– Det är på något sätt ett mäktigt jobb, att kunna hjälpa till i andra länder, att samarbeta och hjälpa människor. Soldater är lite som brandmän – de är verkligen hjältar. Det är stort även om man bara kan hjälpa någon, säger Isabella.

En bit bort står Emmas kollega, Mohammad Babak-Rad, som inte bara är rekryteringsinformatör utan även är soldat i nationella skyddsstyrkorna. Han pratar med Patrik Lindskog, 26, som gjort lumpen och gärna vill tillbaka. Hans kompis Sammy Ullah, som fick godkänt när han mönstrade men som ändå inte fick möjlighet att göra värnplikten, blir glad när han får höra att han nu kan söka igen.
– Jag vill bli stridspilot. Det verkar kul att flyga stridsflygplan, man får en bra utbildning och det är också ett sätt att hjälpa människor, säger Sammy.

Emma Ragnarsson är, i alla fall om hon dömer efter intresset den här dagen, lugn inför framtiden.
– Jag tror att det finns ett stort intresse att arbeta hos oss. Sedan tror jag också  att det är många som skulle trivas jättebra hos oss, men de vet så lite om Försvarsmakten att de inte söker sig hit. Den stora utmaningen blir att nå dem, säger hon.

Mohammad Babak-Rad har också mött många som kan tänka sig att arbeta i Försvarsmakten den här dagen.
– Väldigt många av dem är kvinnor, och många har invandrarbakgrund. Det är roligt. Jag har träffat några afghaner i dag också, de blev förvånade när jag förstod dem och pratade farsi, men jag har mitt ursprung i Iran. Försvarsmakten behöver många olika slags människor – vi ska spegla samhället, säger han.

Fotnot: Försvarsmakten valde att vara på plats på Malmöfestivalen två dagar i år, i helgen som gick. Nästa år blir det kanske fler dagar.