I hjärtat på Stridsgrupp Centre

På Högkvarteret för Stridsgrupp Centre finns ledningscentralen TOC (Tactical Operations Center). Allt som kommer in till stridsgruppen och allt som går ut passerar genom ledningscentralen. Mitt i smeten sitter vakthavande befäl Siw Svensson.

Dagens team i TOC:en. I TOC:en arbetas det med både dagsläget och planering inför kommande verksamhet Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Siw är en av 13 svenskar på den finska campen Camp Ville.
Siw är en av 13 svenskar på den finska campen Camp Ville. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Siw är en av 13 svenskar på den finska campen Camp Ville. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten

På den finska campen Camp Ville finns högkvarteret  (HQ) för Stridsgrupp Centre (MNBG-C). I Stridsgrupp Center ingår, förutom Sverige, Finland, Tjeckien, Irland, Slovakien och Turkiet. Här finns ledningen och staben för stridsgruppen och som spindlarna i nätet sitter personalen på TOC:en. Siw Svensson är en av sex vakthavande befäl. Hennes jobb är att koordinera all information som kommer in och går ut från stridsgruppen.

På väggarna i TOC finns en mängd kartor och rummet är fullt med datorer. Gruppen har uppföljning på alla enheter och sköter alla ordrar och rapporter som går ut från stridsgruppen. De är även ansvariga för presentationen vid högkvarterets morgonmöten som hålls varje morgon utom söndagar.

Det finns alltid en watchkeeper på plats i TOC dygnet runt. Han eller hon tar alla inkommande samtal och larm. Vakthavande befäl finns alltid i TOC stora delar av dagen.

Precis som verksamheten i stort så är vissa perioder intensivare än andra. När det är stora övningar är aktiviteten i TOC febril.
– Då sitter vi på plats hela tiden och hinner knappt äta. Vid övningar är vi flera vakthavande befäl. Vi brukar även ha en FCP (Field Command Post), som är som en TOC ute i fält.

Siw gillar verkligen att jobba i en multinationell miljö. 
– Det fungerar jättebra och det är jättekul. Det är mycket bra sammanhållning nationerna emellan. Det är givande att jobba multinationellt och få träna på engelskan. Jag var lite orolig för engelskan innan, men det är inga problem. Vi är lika bra och dåliga allihopa, säger hon.

För att jobba på det här sättet säger Siw att det är bra om man är utåtriktad och trivs med att lära känna nya människor.
– Man får inte vara rädd att göra bort sig. Men risken för det är inget mot vinsten att få jobba på det här viset, säger hon.