Hög precision på långa avstånd

Avstånd, vind, kruttemperatur och rotationsdrift. Många faktorer spelar in i när man skjuter på långa avstånd. Det svenska förbandet har ett team som regelbundet tränar med och tävlar mot de andra förbanden från stridsgruppen.

Skytten har hjälp av en observatör som stödjer skytten med avståndsbedömning, spaning efter mål och verkansverifikation. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Observatören gör ballistiska uträkningar där man tar hänsyn till yttre faktorer som avstånd, vind, kruttemperatur och rotationsdrift.
Observatören gör ballistiska uträkningar där man tar hänsyn till yttre faktorer som avstånd, vind, kruttemperatur och rotationsdrift. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Svenskarnas vapen Prickskyttegevär 90 (Psg 90) har ett realistiskt skjutavstånd på ungefär 600 meter.
Svenskarnas vapen Prickskyttegevär 90 (Psg 90) har ett realistiskt skjutavstånd på ungefär 600 meter. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Observatören gör ballistiska uträkningar där man tar hänsyn till yttre faktorer som avstånd, vind, kruttemperatur och rotationsdrift. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Svenskarnas vapen Prickskyttegevär 90 (Psg 90) har ett realistiskt skjutavstånd på ungefär 600 meter. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten

En gång i månaden träffas skyttarna i Stridsgrupp Centre för att träna och tävla. Övningarna och tävlingsmomenten skiljer sig åt från gång till gång. Med på träffarna brukar det finnas representanter från Finland, Sverige, Tjeckien och Slovenien. På träffarna finns möjlighet att utbyta erfarenheter och ge varandra tips och råd.
– Att diskutera mellan omgångarna är det som ger mest, säger chefen för den svenska gruppen

Skytten har hjälp av en observatör som stödjer honom eller henne med avståndsbedömning och spaning efter mål. I vissa moment är observatörens roll extra prövad. Det finns övningar där observatören får memorera olika figurer och sedan säger skjutledaren vilka figurer som ska träffas. Observatören får då under tidspress söka genom terrängen med hjälp av kikare och sedan berätta riktning och avstånd för skytten.

Övningarna skjuts på mellan 100 och 600 meter. För att veta var skytten ska rikta i målet och hur siktet ska ställas in gör observatören ballistiska uträkningar där man tar hänsyn till yttre faktorer som avstånd, vind, kruttemperatur och rotationsdrift.

I förra veckan träffades skyttarna i södra Kosovo för att öva. Övningana sköts på mellan 100 och 450 meter utan tidskrav. Den här dagen blåser det byar.
– Då gäller det att bestämma sig för att antingen ställa om siktet eller vänta med att skjuta till mellan byarna, säger chefen för den svenska gruppen.

Under dagen får skyttarna från de olika länderna också prova på varandras vapen. Svenskarna använder Prickskyttegevär 90 (Psg 90) som är en vidareutveckling av den brittiska L96A1 av Accuracy International. Den har ett realistiskt skjutavstånd på ungefär 600 meter och en räckvidd på 800 meter. Geväret har ett kikarsikte med tio gångers förstoring.