Historisk dag

Måndagen den 23 augusti var en historisk dag på SkyddC med anledning av att vi nu anställer soldater som kontinuerligt ska tjänstgöra i insatsorganisationen med placering i 1. CBRN-kompaniet.

SkyddC har anställt soldater till insatsorganisationen med placering i 1.CBRN-kompaniet.
SkyddC har anställt soldater till insatsorganisationen med placering i 1.CBRN-kompaniet.
SkyddC har anställt soldater till insatsorganisationen med placering i 1.CBRN-kompaniet. Foto: Lennart Karlsson / SkyddC
SkyddC har anställt soldater till insatsorganisationen med placering i 1.CBRN-kompaniet. Foto: Lennart Karlsson / SkyddC

Soldaterna kommer från hela landet, från Skåne i söder till Norrbotten i norr. Huvudelen har gjort sin värnplikt vid SkyddC och muckade i början av sommaren, vilket innebär att medelåldern är cirka 24 år bland de 18 som nu anställs.

Tjänstgöringen inleds med en sex månader lång provanställning. De allra flesta kommer att få en placering som CBRN-soldat med olika inriktningar, bland annat signalist och förare. En av soldaterna anställs som sjuksköterska (legitimerad) med placering i sanerings/underhållsgruppen.

De första två veckorna innebär introduktionsutbildning och lagutveckling. Därefter påbörjas repetition av vapenutbildning och skyddsvaktsutbildning med närkamp. Vidare kommer alla att ges förarbehörighet för lastbil (C-körkort) och förarbevis på olika militära fordon. Efter höstlovet inriktas utbildningen mot befattningsutbildning och facktjänst inom CBRN-området. Efter årsskiftet övergår all verksamhet till att vidmakthålla, delta i övningar och insatser, nationellt och internationellt.

– Vår ambition är att nu "bygger" vi Europas bästa CBRN-förband, säger chefen 1. CBRN- kompaniet, Jan Johansson.