Första dagen som anställd soldat

På måndagen ställde de första anställda militärpoliserna upp på raka led i en av Livgardets kaserner. Framför sig har de en meriterande utbildning och ett spännande arbete som militärpolis med goda möjligheter till internationell tjänst.

Alexander Bjurvald Gistedt och Johanna Lindgren hör till de första soldaterna som anställs i Försvarsmakten. Hunden Demla är utbildad i preparatsök. Foto: Björn Westerdahl / Försvarsmakten
De nyanställda militärpoliserna uppställda på Livgardet.
De nyanställda militärpoliserna uppställda på Livgardet. Foto: Björn Westerdahl / Försvarsmakten
Kapten Johan Jönsson hoppas på att kunna erbjuda de nya soldaterna en attraktiv utbildning.
Kapten Johan Jönsson hoppas på att kunna erbjuda de nya soldaterna en attraktiv utbildning. Foto: Björn Westerdahl / Försvarsmakten
De nyanställda militärpoliserna uppställda på Livgardet. Foto: Björn Westerdahl / Försvarsmakten
Kapten Johan Jönsson hoppas på att kunna erbjuda de nya soldaterna en attraktiv utbildning. Foto: Björn Westerdahl / Försvarsmakten

Johanna Lindgren, 20 år, och Alexander Bjurvald Gistedt, 19 år, är två av dem som sökt sig till militärpolisyrket. Båda har tidigare gjort lumpen på Livgardet.
– Lumpen var både en fysisk och psykisk utmaning. Jag lärde mig många saker som kändes meningsfulla och efter muck ville jag fortsätta, säger Johanna.
– Jag gjorde lumpen som hundförare, och efter muck fick jag ta med hunden hem. Jag ville gå vidare och fortsätta träna med hunden och det här verkade otroligt kul, säger Alexander.

Både Johanna och Alexander hoppas kunna trivas lika bra som de gjorde i lumpen, men Alexander vill inte sätta förväntningarna för högt.
– Då finns det risk att man blir besviken. Det är bättre att inte förvänta sig saker och istället bli positivt överraskad.

Internationell tjänst

De närmsta dagarna kommer Johanna, Alexander och deras nya kollegor att hämta ut sin utrustning, göra sig hemmastadda i logementen och lära känna varandra. Att det kan bli aktuellt med internationell tjänst i ett senare skede är något som de nya soldaterna är väl medvetna om.
– Det är där vi behövs. Jag tror att det kan vara en bra erfarenhet och utvecklande. Samtidigt är det viktigt att vara medveten om riskerna, säger Johanna.
Vad säger dina föräldrar om det?
– Det är blandade åsikter.

Långa anställningsavtal

De första sex månaderna kommer soldaterna att vara provanställda. Därefter övergår anställningen i en tidsbegränsad anställning som kan vara i upp till åtta år med fyra års förlängning.
– Jag tycker det är tryggt att veta att jag har ett fast jobb. Om man inte trivs så kan man ju säga upp sig, säger Johanna.
Alexander verkar heller inte oroad över att skriva på ett flerårigt kontrakt.
– Min pappa har jobbat med hundar inom Försvarsmakten i 30 år, säger han med ett brett leende.

Högskolepoäng

Efter att ha registrerat sig i befälskorridoren tas soldaterna emot av sina befäl i Livgardets filmsal.
– Ni ska vara jättevälkomna! Jag tycker det här är otroligt kul, säger kapten Johan Jönsson och slår ut med armarna.
Han berättar för soldaterna att de kommer att utbildas av åklagare och poliser från polisutbildningen i Växjö och att alla kommer att få högskolepoäng. Samtidigt betonar han vikten av egenansvar och att en fast anställning inte är samma sak som lumpen.
– Ni är våra första anställda soldater. Jag vill att ni är medvetna om att detta är helt nytt och att det kan ta tid innan vi hittar former för allt. Men ni är också vuxna människor och vi kommer att ställa krav på er, säger Johan.

Platser kvar

Efter genomgången berättar Johan att det viktigaste nu i början är att alla får möjlighet att lära känna varandra och att saker och ting måste få ta sin tid. Soldaterna kommer att få en grundläggande arbetstagarutbildning och åka på en kickoff-resa tillsammans där alla bjuds på mat. I ett senare skede påbörjas en polisutbildning som specialutformats efter militärpolisernas behov.
– Utbildningen är rättssäker och kvalitetssäkrad och ger ett civilt meritvärde, berättar Johan.
En annan viktig uppgift är att fylla ut ett 10-tal vakansplatser som uppstått under rekryteringen.
– Det hoppas jag att vi lyckas med så snart som möjligt, säger han.

Sök arbete i 15. MP-kompaniet och lär känna Johanna, Johan, Alexander och de andra militärpoliserna. Läs mer här.