Fältövning först ut

En hektisk höst väntar Nordic Battlegroup. Den första januari nästa år inleds den halvårslånga beredskapen och innan dess är det mycket som ska tränas och övas. Först ut i höstens övningsserie:Force Commanders fältövning där deltagare från alla delar av NBG diskuterat förbandets olika rutiner.

Johan Hedenborg var en av deltagarna vid fältövningen. Foto: Jesper Tengroth/Försvarsmakten

Eftersom Nordic Battlegroup med mycket kort varsel kan komma att sättas in nästan vart som helst i världen måste förbandet i förväg skapa ett antal planer och koncept utifrån de olika scenarion som EU bestämt att en stridsgrupp ska användas till (allt från att separera två stridande parter till att ge stöd till humanitära insatser). Ett viktigt sådant koncept är exempelvis i vilken ordning man ska transportera all personal och all materiel till ett insatsområde och hur man ska ta hand om personalen när den väl kommer dit. Det var således ett ämne under fältövningen:
–Det var jävligt nyttigt, konstaterar Johan Hedenborg som kommer från NBG:s skyttebataljon i Boden. De här diskussionerna väcker tankar. Men övningen har också gjort att jag lärt känna en hel del människor från de olika delarna av NBG.
Ordet fältövning kan för den oinvigde leda tankarna till tältboende och övningar i skogen men i själva verket handlar det mycket om just diskussioner och samtal:
–Syftet med den här övningen har varit att implementera och vidareutveckla de koncept som vi arbetat fram. Det tycker jag vi har lyckats med och jag är jättenöjd, säger Thomas Hultmark från NBG:s högkvarter, (F)HQ, som var den som ansvarade för övningen.