Anställd som soldat

Han muckade i slutet av juni vid I 19 i Boden. Och han är tillbaka som soldat igen, men nu är det hans yrke. Martin Falang kommer från Stockholm och är en av de 91 soldater i den Nordiska stridsgruppen, NBG 11, som utbildas i Boden.

Martin Falang är anställd i ett år framåt i den så kallade Nordiska stridsgruppen, NBG 11. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Tomas Öman, personalofficer.
Tomas Öman, personalofficer. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Tomas Öman, personalofficer. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten

I 19 ansvarar för Core Battalion, kärnan i stridsgruppen. I den ingår en bataljonsstab och ett lednings- och understödskompani. I dagsläget består den av 139 soldater och officerare. Det är bara en vecka sedan alla började sin tjänstgöring och ett tjugotal vakanser finns fortfarande.
– När det gäller vakanserna känns det ganska lugnt. Eftersom dagarna går fylls de lediga befattningarna upp. Däremot söker vi med ljus och lykta efter en teknisk chef till bataljonsstaben med erfarenhet från logistikkedjan, säger Tomas Öman, personalofficer.

Soldatavtalet

Tidigare har Försvarsmakten anställt soldater vid utlandsuppdrag och liknande, men det nya är att anställningarna går under ett nytt avtal, soldatavtalet.
– Avtalet möjliggör för Försvarsmakten att anställa soldaterna i tolv år under en arton års period utan att behöva tillsvidareanställa, och det är nytt. Annars har de samma förmåner som en försvarsanställd officer, som till exempel reglerad arbetstid, utlandsförmåner och traktamenten, fortsätter Tomas Öman.

Martin Falang sitter och väntar på bussen inför sin första hemresa och berättar:
– Första veckan har varit bra. Det känns att man inte är värnpliktig längre. Jag bor på logement för att spara lite pengar, medan en del andra har fixat lägenhet på stan. Nu ska jag arbeta ett år framåt som soldat, sen får vi se. Kanske gör jag utlandstjänst eller så börjar jag plugga igen.

Olika yrkeskategorier

Av de soldater som är anställda vid I 19 är cirka 30 procent direktrekryterade från den senaste värnpliktskullen och ungefär lika många har tidigare erfarenhet från utlandstjänst. Resterande är blandat från andra yrkeskategorier och den genomsnittliga åldern bland soldaterna ligger på 24 år.