350 ryttare till Stockholm Equestrian Games

Nu är cirka 350 ryttare och 600 hästar anmälda till Stockholm Equestrian Games, SM i banhoppning, som arrangeras av Livdragonernas ryttarförening i samarbete med Stockholms Fältrittklubb. Tävlingen pågår 5-8 augusti på Ryttarstadion på Östermalm.

Helena Persson, sjufaldig vinnare av SM-guld i hoppning, kommer till Stockholm Equestrian Games 2010.
Helena Persson, sjufaldig vinnare av SM-guld i hoppning, kommer till Stockholm Equestrian Games 2010.
Helena Persson, sjufaldig vinnare av SM-guld i hoppning, kommer till Stockholm Equestrian Games 2010. Foto: www.byjenny.se
Helena Persson, sjufaldig vinnare av SM-guld i hoppning, kommer till Stockholm Equestrian Games 2010. Foto: www.byjenny.se

Under tävlingsperioden blir det cirka 500 starter om dagen i 19 klasser. Tävlingen har lockat flera kända ryttare, bland annat Jens Fredricson på hästen Lunatic, Linda Heed, Anders Lidbeck, Niklas Arvidsson och Helena Persson, som siktar på sitt åttonde SM-guld.
– Jag är mycket nöjd med uppslutningen från både ryttare och sponsorer. Det känns riktigt bra, säger tävlingsledare major Peter Rosén som tillika är chef för Livgardets kavallerikasernsektion.

Unika tävlingsgrenar

Under tävlingsdagarna kommer deltagare bland annat att tävla i herrklassen H.M. Konungens kanna och damklassen H.M. Drottningens pris som bara genomförs på Ryttarstadion. Ursprungligen riktade sig dessa tävlingar endast till militärer, men idag tävlar även civila i klasserna.
– Det känns mycket bra att få genomföra detta på vår egen mark med vår egen ridklubb, säger Peter Rosén som hoppas på att tävlingen ska bli ett årligt evenemang där alla ridsportgrenar ingår.
– Men det viktigaste nu är att det blir en bra tävling för ryttarna. Om ryttarna är nöjda och belåtna så har vi lyckats. Sedan är det givetvis ett bra tillfälle för oss att skapa intresse för den beridna vakttjänsten, säger han och syftar på rekryteringen av fast anställda soldater som ska arbeta med beriden högvakt.

Både fest och tävling

Förutom tävlingar kommer dagarna på Östermalm att bjuda på tornerspel med riddare, dressyr och mycket annat. Beridna högvakten besöker evenemanget, och Svenska Blå Stjärnans damsadelgrupp visar hur damer red förr i tiden.  

Läs mer på Stockholm Equestrian Games webbplats (nytt fönster)