300 lediga jobb

Nu har Livgardet påbörjat rekryteringen av cirka 300 soldater och gruppbefäl som ska anställas i början av 2011. De som genomfört värnplikt/GSU med godkända betyg kan få fast anställning på något av Livgardets insatsförband.

Under tisdagen genomfördes ett antal kompletterande fysiska tester på Livgardet. De som klarade kraven fick arbete direkt. Foto: Björn Westerdahl
Rekryteringspostern finns högupplöst på webbsidan ”Livgardet anställer soldater”. Sätt gärna upp den på din lokala anslagstavla.
Rekryteringspostern finns högupplöst på webbsidan ”Livgardet anställer soldater”. Sätt gärna upp den på din lokala anslagstavla. Foto: Björn Westerdahl
Rekryteringspostern finns högupplöst på webbsidan ”Livgardet anställer soldater”. Sätt gärna upp den på din lokala anslagstavla. Foto: Björn Westerdahl

Från och med 2 augusti rekryterar Livgardet soldater till 13. Säkerhetsbataljon, 15. Militärpoliskompaniet och 7. Manöverbataljon Lätt. Ansökningsperioden pågår fram till 5 september. I mitten av augusti kommer även rekryteringen till insatsförbandet Livbataljon att påbörjas. Totalt ska cirka 300 tjänster tillsättas i början av 2011.

Ett mångfacetterat yrke

De planerade arbetsuppgifterna skiljer sig mellan de olika insatsförbanden, och inom förbanden kan soldater ha olika befattningar/inriktningar. Soldaterna vid Livbataljon kommer att inriktas mot statsceremoniell tjänst, bevakning och beriden högvakt medan de som anställs vid 13. Säkerhetsbataljon planeras för arbete mot säkerhetshotande verksamhet inom och utanför rikets gränser.

Bara de bästa

Konkurrensen kan bli hård, och Livgardet kommer att välja ut de som är bäst lämpade och de som har de bästa förutsättningarna att klara av sitt framtida jobb. Ett sätt att öka chansen att bli antagen är att vara i god fysisk form och utvilad inför de testhelger som kommer att genomföras.

Pionjärer

Det finns många anledningar till varför människor söker sig till soldatyrket. Vissa betonar vikten av god kamratskap och att få arbeta nära människor i grupp. Andra framhåller spänningen i det internationella arbetet och möjligheten att kunna hjälpa människor som har det svårt. Oavsett anledning bör den som söker arbete vara medveten om att Försvarsmakten just nu genomgår en omvälvande förändring. Stora förändringar innebär ofta att det tar ett tag innan alla pusselbitar faller på plats, och det kan därför dröja innan alla frågetecken är uträtade. För att underlätta ansökningsförfarandet till insatsförbanden har Livgardet tagit fram en FAQ som innehåller svar på de vanligaste frågorna. Livgardet har även en officiell sida på Facebook där du kan ta del av Livgardesrelaterad information och kanske träffa framtida kollegor.