Teknikintresse trots sommarlov

Solen står högt på himlen och det är varmt, många kompisar ligger säkert vid någon strand eller sjökant och filar på brännan. Men det finns några som trotsar det fina vädret - de 22 ungdomar mellan 15 och 20 år som går en teknisk sommarkurs på P 4 i Skövde och F 7 i Såtenäs i två veckor.

22 ungdomar deltar i den tekniska sommarkursen. Foto: Camilla Ednersson/Försvarsmakten
Deltagarna fick bland annat lära sig att skruva i en stridsvagn 122.
Deltagarna fick bland annat lära sig att skruva i en stridsvagn 122. Foto: Camilla Ednersson/Försvarsmakten
Fysisk träning är viktigt i Försvarsmakten. Killarna och tjejerna fick prova att springa hinderbana.
Fysisk träning är viktigt i Försvarsmakten. Killarna och tjejerna fick prova att springa hinderbana. Foto: Camilla Ednersson/Försvarsmakten
Deltagarna fick bland annat lära sig att skruva i en stridsvagn 122. Foto: Camilla Ednersson/Försvarsmakten
Fysisk träning är viktigt i Försvarsmakten. Killarna och tjejerna fick prova att springa hinderbana. Foto: Camilla Ednersson/Försvarsmakten

Under två veckor kommer de teknikintresserade killarna och tjejerna att få många nya kunskaper och erfarenheter inom teknikområdet och även känna på livet som soldat.

Första veckan utbildas kursdeltagarna på P 4 och kursen inleddes i måndags med att alla fick hämta ut sin utrustning på förrådet. En hel del skulle plockas ut, och några verkade skeptiska huruvida de skulle orka bära upp sina saker till sitt logement eller inte. Givetvis orkade alla!

Som alla soldater tränades även sommarkursens soldater i exercis på kaserngården. ”Halt”, ”avdelning framåt”, ”marsch” och ”vänster om” är några av de uttryck som deltagarna fick bekanta sig med. Då kängorna var ovana och stela ägnades en del av kvällen till att lära sig att ta hand om sina fötter och plåstra om skavsår och blåsor, samt att lära känna varandra.

Flera av deltagarna har det tekniska intresset och är nyfikna över hur det är att arbeta i Försvarsmakten. I ett stationssystem kommer tjejerna och killarna under veckan att lära sig om Stridsvagn 122, diverse motorer, hur man hanterar radioapparater och hur man gör tillsyn på en personbil. Deltagarna kommer också att få bo i fält, något som både lockar och skrämmer.