Möt Försvarsmakten i Skåne

Är du nyfiken på Försvarsmakten? Då finns det flera platser du kan besöka oss i sommar. För den som gillar teknik och fordon är Vallåkraträffen 21-22/8 perfekt. För den som har frågor om Försvarsmakten och kanske vill börja jobba hos oss, besök oss gärna på Malmöfestivalen samma dagar.

Många teknikintresserade passade på att ställa frågor på Vallåkraträffen förra året. Foto: Anja Edvardsson, Försvarsmakten
Rekryteringscontainern kommer att vara med i Malmö. Så här såg det ut på Regementets dag.
Rekryteringscontainern kommer att vara med i Malmö. Så här såg det ut på Regementets dag. Foto: P7/Försvarsmakten
Motorlyft – en av höjdpunkterna på Vallåkraträffen.
Motorlyft – en av höjdpunkterna på Vallåkraträffen. Foto: Anja Edvardsson, Försvarsmakten
Kim Wihlborg ser fram mot Vallåkraträffen.
Kim Wihlborg ser fram mot Vallåkraträffen. Foto: Anja Ljungberg/P7/Försvarsmakten
Rekryteringscontainern kommer att vara med i Malmö. Så här såg det ut på Regementets dag. Foto: P7/Försvarsmakten
Motorlyft – en av höjdpunkterna på Vallåkraträffen. Foto: Anja Edvardsson, Försvarsmakten
Kim Wihlborg ser fram mot Vallåkraträffen. Foto: Anja Ljungberg/P7/Försvarsmakten

– Det händer mycket inom Försvarsmakten just nu. Vi hoppas att människor tar chansen att få svar på sina frågor och prata med oss. Försvarsmakten kommer att bli en av Sveriges största arbetsgivare, säger Patrik Ekstrand, rekryteringsofficer. Han kommer att vara på plats i Malmö och berätta om hur man gör för att bli soldat, officer eller bli civilanställd i Försvarsmakten.

Han hoppas att många ungdomar, de som inte längre har chansen att göra värnplikt, kommer för att få veta mer om den frivilliga grundläggande militära utbildningen.
– Men vi har information för alla. Både om Försvarsmakten och om de många olika karriärvägar som finn inom Försvarsmakten. Det finns många grupper med civil utbildning vi behöver fler av, till exempel sjuksköterskor, säger Patrik Ekstrand.

Den som är intresserad av Försvarsmaktens teknik och motorer kan åka till Vallåkraträffen. Där finns P 7 och FMTS, Försvarsmaktens tekniska skola. På plats finns även en rad fordon: Stridsvagn 122, Stridsfordon 90, Bärgningsterrängbil 20/27, Pansarterrängbil 6 (kallas Galten), Pansarterrängbil 203 och många fler. Vissa av fordonen kommer att göra uppvisningar och en höjdpunkt är när motorn lyfts ur en Stridsvagn 122.

Syftet med att finnas på plats är att berätta om den tekniska bredd som finns inom Försvarsmakten.
– Vi hoppas att vi kan möta tekniker och mekaniker som får upp ögonen för hur stimulerande och utvecklande det kan vara att jobba i Försvarsmakten. Vi hoppas också möta tekniskt intresserade personer som kan tänka sig en militär karriär, till exempel som tekniska officerare eller som mekaniker, säger Kim Wihlborg, chef Tekniska enheten på P 7.

Att jobba med motorer eller annan teknik i Försvarsmakten är nämligen inte vilket jobb som helst.
– Många tekniska saker finns bara hos oss – vem mer än vi har bandfordon som väger 63 ton och kan köra 70 km/h i terräng? Jag tror också att man i än högre grad måste vara flexibel och beredd att få skit under naglarna. Vi reparerar inte bara våra fordon i en välutrustad verkstad, behovet finns även att göra det där fordonet gått sönder – i skogen eller långt ute i terrängen i Afghanistan.

P 7 finns även på plats på Marindagen i Karlskrona den 14 augusti. Där ställer vi ut ett Stridsfordon 90.