Moder Theresa – en hjälpande hand

Soldaterna i Kosovo stöter i sitt jobb på människor som behöver hjälp. Det kommer också människor till Camp Victoria som vill ha stöd eller någon form av bidrag. Förbandet i sig jobbar inte med humanitär verksamhet, men kan hjälpa till på andra sätt.

Mirlinda Gojani och Jan-Erik Vinberg hjälps åt att bära in saker som tidigare förband samlat in till Moder Theresa. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Moder Theresa har funnits i Kosovo sedan 1990.
Moder Theresa har funnits i Kosovo sedan 1990. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Varje söndag säljer sjukvårdsgruppen våfflor i mässen. Allt överskott går till Moder Theresa.
Varje söndag säljer sjukvårdsgruppen våfflor i mässen. Allt överskott går till Moder Theresa. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Moder Theresa har funnits i Kosovo sedan 1990. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Varje söndag säljer sjukvårdsgruppen våfflor i mässen. Allt överskott går till Moder Theresa. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten

Varje söndag säljer sjukvårdsgruppen våfflor på Camp Victoria. Allt överskott går till välgörenhetsorganisationen Moder Theresa. Tidigare förband har samarbetat med organisationen och en bedömning har gjorts att det är en bra organisation som förvaltar sina bidrag väl.
 
När någon ur förbandet träffar någon som behöver hjälp så antecknar soldaten namn och adress och lämnar det till förbandets pastor. När någon själv söker sig till Camp Victoria så får den personen träffa pastorn och han lämnar informationen vidare till välgörenhetsorganisationen Moder Theresa.

På Camp Victoria har det funnits kläder och leksaker som förband genom åren tagit ner från Sverige. I förra veckan lämnades en del av det till Moder Theresa, tillsammans med pengar som förbandet samlat in genom våffelförsäljning.

Moder Theresa har funnits i Kosovo sedan 1990 och hjälper människor med bidrag i form av pengar, kläder, hygienartiklar och basföda som mjöl, socker och pasta. Kosovo är ett av Europas fattigaste länder och det finns ett stort behov av organisationens hjälp. Många söker sig till något av deras lokalkontor runt om i Kosovo.
– Varje år exkluderas 4000 människor från statlig social hjälp. Det kan också vara svårt att klara sig om man inte har de rätta kontakterna. Om man är fattig och inte känner rätt personer så förblir man fattig. Därför är det många söker sig till Moder Theresa, säger Mirlinda Gojani som jobbar på Moder Theresa i Pristina.

De soldater som träffat familjer som behöver hjälp och de som samlat in pengar vill så klart veta vad som händer efter det att Moder Theresa tagit vid. Så Moder Theresa tar kontakt med familjerna, undersöker vad de behöver för hjälp, vidtar åtgärder och rapporterar sedan tillbaks till förbandet.

På Moder Theresa betalas de anställda för projekt de genomför, allt annat arbete de gör är volontärt.
– Det handlar inte om pengarna, man fäster sig vid människorna man hjälper, säger Mirlinda Gojani.