Marininspektören på Pridefestivalen

– Ska vi ta en runda, säger Marininspektör Anders Grenstad och beger sig ut i regnet i Pride Park, vid Sjöhistoriska museet på Djurgården i Stockholm, tillsammans med HOF:s ordförande Ann-Charlotte Lyman.

Marininspektör Anders Grenstad pratar med Mikael Wallentin från FS 19 i Försvarsmaktens tält i Pride Park Foto: Alexander Karlsson / Combat Camera
Vid Röda Korsets utställartält går Ann-Charlotte Lyman och Marinspektören en tipspromenad om mänskliga rättigheter.
Vid Röda Korsets utställartält går Ann-Charlotte Lyman och Marinspektören en tipspromenad om mänskliga rättigheter. Foto: Alexander Karlsson / Combat Camera
Vid Röda Korsets utställartält går Ann-Charlotte Lyman och Marinspektören en tipspromenad om mänskliga rättigheter. Foto: Alexander Karlsson / Combat Camera

Försvarsmakten ställer ut i Pride Park för femte året i rad i samarbete med föreningen HOF (Homo-, bisexuella och transpersoner i försvaret). Den här gången även med frivilligorganisationerna.

Marininspektören tycker att det är viktigt med Försvarsmaktens närvaro under Stockholm Pride och menar på att det stärker soldater och sjömän till att bli bättre i sin utlandstjänst.

– Det finns en drivkraft bland unga människor som kräver sin rätt - en energi som vi förlorar om de inte får vara den de är. Försvarsmakten visar att kamratskap och gemenskap gäller över de gängse normerna och gränserna, säger Anders Grenstad.

Vid Röda Korsets utställartält får Ann-Charlotte Lyman och Marinspektören varsin penna och går en kortare tipspromenad om mänskliga rättigheter. Ann-Charlotte stannar till och minns ”paragraf 1” på armémuseum, en utställning för två år sedan.

– Armémuseum hade en utställning om den mänskliga rättigheten att du är född som fri individ. Att få vara den och vad du är, är en mänsklig rättighet.

Marinspektören håller med och förklarar att Försvarsmakten har ett ansvar att acceptera varje individ för vem den är. Enligt honom är det en enkel ekvation som chefer behöver lösa ut, för att ha ett bra ledarskap och behålla en bra myndighet.

– Begär inte mer av någon annan än vad du kräver av dig själv. Att vara öppen och våga debattera är att våga ta del av samhället, som försvaret är en del av.

Marinspektören hastar sedan iväg mot Försvarsmaktens tält igen för att byta om till civila kläder och ta del av festivalens schlagerkväll.