Inga lata sommarlovsdagar

Det finns flera sätt att spendera varma sommarlovsdagar – på stranden, på sommarjobbet - eller i en luftkonditionerad biosalong – eller så kan man gå upp 04:00 för att genomföra patrullfättävlan med en avslutande snabbmarsch i högsommarvärme. Ett enkelt val? Ja, i alla fall för de 51 ungdomarna som valde två innehållsrika veckor på F7.

Att alla i gruppen måste hjälpas åt var ett av budskapen som gavs på sommarkursen. Foto: Jonh Lidman/F7/Försvarsmakten
Gruppcheferna William, Martin och Julia på ordergenomgång inför snabbmarschen.
Gruppcheferna William, Martin och Julia på ordergenomgång inför snabbmarschen. Foto: Jonh Lidman/F7/Försvarsmakten
Gruppcheferna William, Martin och Julia på ordergenomgång inför snabbmarschen. Foto: Jonh Lidman/F7/Försvarsmakten

För många av deltagarna var detta första kontakten med Försvarsmakten. Med allt från teoretiska lektioner till praktiska övningar och idrott fick deltagarna bland annat prova på både segelflygning och motorflygning, sjukvård, förläggningstjänst och vapentjänst.

På söndagskvällen var det fältdygn på schemat. Förläggningen hade de byggt tidigare under dagen.

– Men de blev förvånade när de fick order att riva förläggningen, säger löjtnant Pelle Ährlund, en av instruktörerna på kursen. De fick istället sova i enmanstält, så kallade puppor. Klockan fyra på morgonen väckte vi dem.

Nattlig patrullfälttävlan


– Alla trodde att vi skulle få sova i tälten vi rest under dagen. När de väckte oss hade vi 20 minuter på oss att bli klara för avmarsch, säger Charlotte Andersson, 18 år, som genomför sommarkurs 2.

Under morgonen som följde fick de göra ett antal praktiska moment. Bland annat fick de tävla i avståndsbedömning och springa hinderbana. Patrullfälttävlan avslutades med en snabbmarsch. Allting genomfördes i grupp.

Gruppen viktigast

Kursledningen har under hela kursen lagt stor vikt vid grupparbete och gemensamma mål. Ingen gruppmedlem får bli lämnad efter.

– Vi vill förmedla vår syn på hur viktig gruppen är. Alla medlemmar måste hjälpas åt för att klara uppgiften, säger löjtnant Kim Haglund som är skolchef. Det tycker jag gäller både i verksamheten och på fritiden. Jag hoppas att de tar detta med sig när kursen är klar.

Teknisk sommarkurs

Samtidigt genomfördes även en teknisk sommarkurs på F7. Kurs är två veckor lång, med första veckan på P4 och andra veckan på F7. Och även denna kurs har varit innehållsrik. Som namnet antyder inriktar den sig till ungdomar med tekniskt intresse. Byte av stridsvagnsmotor och hänga robotar på Gripen var några av de uppgifter ungdomarna fick.

Greta Torstensson tyckte att möjligheten att få flyga Sk50 och Sk61 var bäst.

Rasmus Nilsson kommer ändå att minnas fälttävlan som det bästa – även om hans lag inte vann. Även i denna kurs är gemenskap och grupparbete viktigt.

– Vi fick ta oss igenom ett antal stationer. Bland annat fick vi leta efter saker i mörker med hjälp av mörkerglasögon. Och det viktigaste är ändå inte att vinna, tillägger han. Vi hade kul och vi hjälptes åt.