Informationstjänsten vässar formen

Om Nordic Battlegroup sätts in kommer trycket från media att vara hårt. Under två veckor har därför informationstjänsten i NBG vässat formen:–Det har varit två mycket nyttiga veckor, säger Louise Levin, Public Affairs Officer (PAO) på Expeditionary Air Wing (EAW).

Informationstjänsten i NBG har utbildats av bla annat Rickard Wissman som arbetar både vid informationsstaben och NBG:s högkvarter, (F)HQ. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
Informationstjänsten i NBG, frv Rickard Wissman, Jesper Tengroth, Louise Levin, Carl Edelhjelm samt Patrick Ekstrand.
Informationstjänsten i NBG, frv Rickard Wissman, Jesper Tengroth, Louise Levin, Carl Edelhjelm samt Patrick Ekstrand. Foto: Per Lunge/Försvarsmakten
Informationstjänsten i NBG, frv Rickard Wissman, Jesper Tengroth, Louise Levin, Carl Edelhjelm samt Patrick Ekstrand. Foto: Per Lunge/Försvarsmakten

Utbildningen har genomförts vid Försvarsutbildarnas kursgård i Höllviken tillsammans med flera förbandsinformatörer och blivande Public Affairs Officers till utlandsstyrkan. Mycket har handlat om att arbeta in informationstjänsten i det ordinarie stabsarbetet.
–Vårt arbete är inte bara att svara på medias frågor- det handlar om att stödja operationen rent kommunikativt för att på så sätt nå en ökad operativ effekt, säger Louise Levin.
Men självklart har också ”klassiska” moment i såna här sammanhang, intervjuträning ingått:
–Det kan man aldrig få för mycket av, konstaterar Louise Levin.

Under hösten kommer informationstjänsten, precis som övriga delar av Nordic Battlegroup, att fortsätta öva för att vara redo för en eventuell insats när beredskapen inleds den första januari nästa år. Sannolikt kommer också intresset från media och allmänheten öka närmare beredskapen.

–Blir vi sedan insatta kommer vi att få enormt mycket att göra och därför är det väldigt viktigt att vi är väl förberedda. Efter de här veckorna har vi en bra grund att stå på och jag känner mig helt trygg – vi kommer att leverera det vi ska, säger Jesper Tengroth som är Chief Public Affairs Officer vid NBG:s högkvarter, Force Headquarters och en av instruktörerna vid kursen.