Dubbla stridskontakter

Två stridskontakter under ett dygn, en desarmerad vägbomb, en vägbomb som sprängdes och dödade två och skadade ytterligare sex afghanska soldater. Under någon timme på söndagen pågick två strider med svenska enheter inblandade i samtidigt.

Ett skadat patrullfordon RG 32 (Galten) behövde bogseras. Foto: Torbjörn F Gustafsson / InfoS

Det första larmet gällde polisstationen i Teumorak, väster om Mazar-e-Sharif. Antiafghanska stridande(AAF) öppnade eld mot polisstationen. En svensk pluton som fanns i området undsatte polisen.
De misstänkta förövarna hade försvunnit på motorcyklar och de svenska soldaterna sökte efter dem – utan att hitta dem. Området säkrades och förbandet kunde återgå till den svenska campen, Northern Lights, senare på kvällen.

En halvtimme efter attacken mot polisstationen rapporterades att de svenska mentorsenheterna, OMLT, i sydvästra delen av det svenska operationsområdet, var i strid. De första rapporterna talade om en lätt sårad svensk soldat och ett skadat svenskt fordon.
Efter en kort tid stod det klart att rapporterna om en skadad svensk inte var helt korrekta. Det visade sig att soldaten ådragit sig mindre skrapsår. Det skadade patrullfordonet, en RG 32 (Galten), behövde dock bogseras bort.

Striderna avklingade på kvällen. Morgonen efter skulle samma soldater flytta sig åt nordväst men fick snart rapporter om att det fanns hemmagjorda vägbomber längs vägen. En hittades och desarmerades.
Afghanska armén (ANA), som de svenska OMLT-enheterna är mentorer till, hade inte samma tur. Ytterligare en vägbomb sprängde ett fordon i deras konvoj och två afghanska soldater stupade och ytterligare sex skadades.