Det är Svenska lottakåren som arrangerar en rad utbildningar, både för nybörjare och för dem som varit med länge. Deltagarna kommer från en rad olika frivilligorganisationer (se faktaruta).
– Jag gillar att vara ute, kamratskapet, att ta i och när det är tempo. Därför går jag den här utbildningen, säger Lena som byter inriktning efter att ha varit personalvårdsbefäl.
Hon har varit lotta länge – Unglotta, Flyglotta, Armélotta – i sammanlagt 25 år.
– Det är det här med nationell säkerhet, rikets säkerhet, som jag tycker är vikigt. Familjen har varit i Försvarsmakten på olika sätt så det känns väldigt hemtamt att vara här. Till vardags är jag socialsekreterare så det är också skönt att göra något helt annat på sin fritid, säger hon, och tillägger att det är lite som semester fastän det är svettiga, långa dagar.
Dessutom har hon haft nytta av ledarskapsutbildningar hon fått genom lottorna i sitt arbete.
- Här är ledarskapet annorlunda än där jag jobbar civilt, här GÖR man verkligen saker och är bra på att fatta beslut och är tydlig – det är erfarenheter jag tar med mig i mitt arbete, säger hon.
Katarina Hedberg och Nagham Jarawan är inte lika inbitna – ännu. Nagham går sin allra första utbildning, Totalförsvarsutbildning grund (TFU-G), och Katarina går fortsättningen som heter Totalförsvarsutbildning gruppbefäl (TFU-GB). De har just gjort ett moment med en trafikolycka, där de fått praktisera den sjukvårdsutbildning de haft under veckan. Annat de lärt sig är att sova i tält, skjuta AK4 och hur man skyddar sig mot kemiska stridsmedel.
– Jag har varit lotta i två år. Att gå den här kursen är fantastiskt roligt och otroligt lärorikt. Dessutom träffar man underbara människor med olika bakgrund och livserfarenheter, säger Katarina.
För Nagham, som är Flygvapenfrivillig, har det tagit en stund att komma till skott och faktiskt anmäla sig.
– Jag har tänkt på det länge men det har aldrig blivit av. Men så följde jag med några kompisar på en flyguppvisning och där anmälde jag mig. Det känns som om jag kommit helt rätt, säger hon.
Hon gillar att det är fysiskt, och kräver mycket koncentration.
– Man växer som människa på olika sätt, säger hon, och talar både om nyttan av att arbeta tillsammans i en helt ny grupp och vilka erfarenheter man drar av att vara och sova ute när det är årets varmaste och kanske årets regnigaste dag.
Just den här dagen är Annette Rihagen, rikslottachef, på besök.
– Nu när värnplikten blir vilande tror jag att vår roll kommer att bli ännu viktigare. Jag tycker verkligen att man ska ta tillvara det frivilliga engagemang som finns. Det är en källa att ösa ur, säger hon.
Hon är mycket nöjd med utbildningen på Revingehed.
– Det är en väl fungerande utbildningsplats med bra instruktörer och framför allt, ett gott samarbete med regementet och en bra anda, säger hon.
Bertil Öhrstrand från P 7 är chef över sommarskolan.
– Det är speciellt att arbeta med detta. Det är positiva, glada elever som är ambitiösa och törstar efter att lära. Det har varit extra tufft i år för det har varit väldigt varmt men de har visat en otrolig framåtandra, säger han.