Civil underleverantör mördad

Provincial Reconstruction Team Mazar-e-Sharif (PRT MeS) stöder just nu en polisoperation i området väster om Mazar-e-Sharif. Inom ramen för operationen uppförs också en polispostering i en av byarna i det aktuella området. I måndags mördades en underleverantör på väg hem från byggarbetet av fyra beväpnade och okända män som fortfarande kan vara på fri fot.

Mordet skedde längs vägen mellan byggplatsen och staden Mazar-e-Sharif. Under resans inledning hade de drabbade skydd av en svensk enhet som följde den lastbil som den mördade och ytterligare tre arbetskamrater färdades i. Eskorten utfördes med omtanke och försiktighet från den svenska enhetens sida.

På den plats där afghansk polis enligt uppgift skulle möta upp arbetarna för att eskortera dem vidare till Mazar-e-Sharif fanns dock inga poliser varför byggarbetarna då själva valde att fortsätta sin färd mot hemmet.

Brutalt mord
Resan kom dock att bli kort. Redan efter cirka en kilometer mötte fyra beväpnade män som misshandlade personerna i lastbilen och mördade chefen för gruppen, en ingenjör som var underleverantör till den huvudleverantör som levererar civila tjänster till PRT MeS.

Civil polis utreder
Afghansk polis kallades till platsen tillsammans med enheter ur PRT MeS. En jakt på förövarna startade i anslutning till en närliggande by och ledde till att en misstänkt greps. Huruvida denne person har kunnat bindas till brottet är inte känt.

Civil afghansk polis är ansvarig för att utreda detta brott. PRT MeS följer utredningen och är redo att stödja arbetet om afghanska myndigheter önskar det.

Det svensk-finländska förbandet har stöttat familjen under processen efter den tragiska händelsen och kondoleanser är framförda till den drabbade familjen. Ansvaret för detta mord ligger helt och fullt på förövarna som mördat en familjefar när denne strävat efter att sörja för sina närmaste.

Mördarna bär ansvaret
Enligt det kontrakt som finns upprättat med huvudleverantören av civila tjänster till förbandet i Mazar-e-Sharif ligger ansvaret för säkerheten vid tillfällen som detta på leverantören. Det ansvaret gäller också för underleverantörer

Resultatet av polisens utredning återstår att se men förhoppningen är att de skyldiga ska gripas och dömas för detta fruktansvärda brott.