Värnpliktstiden snart förbi

Solen sken och fanorna vajade när regementets värnpliktiga ställde upp för en sista gemensam ceremoni. Snart lämnar de regementet och Försvarsmakten, en del för gott men en del endast tillfälligt.

Sista uppställningen under regementets fana för vissa, för andra är det bara inledningen på något nytt. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
Bataljonschefen, huvudförtroendeman Revelle och huvudskyddsassistent Edvardsson uppmärksammades extra för sina insatser.
Bataljonschefen, huvudförtroendeman Revelle och huvudskyddsassistent Edvardsson uppmärksammades extra för sina insatser. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
Carl-Erik Leek från SAAB delar ut stipendium till kapten Jesper Sparre.
Carl-Erik Leek från SAAB delar ut stipendium till kapten Jesper Sparre. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
Bataljonschefen, huvudförtroendeman Revelle och huvudskyddsassistent Edvardsson uppmärksammades extra för sina insatser. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
Carl-Erik Leek från SAAB delar ut stipendium till kapten Jesper Sparre. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten

Det blev en vacker försommarkväll, kvällen när det var utryckningsceremoni för dem som nu gör sin värnplikt på Skaraborgs regemente. Ett stråk av vemod kändes vid tanken på att det var sista gången som detta genomfördes med värnpliktiga soldater men framtiden kan ses an med full tillförsikt. De är välutbildade, tjejerna och killarna, som stod uppställda framför bataljonschefen som lovordade det de har åstadkommit under sin tid här.

Till ceremonin hör utdelningen av utmärkelser och priser till både värnpliktiga och befäl. I år delades även ett stipendium ut, SAAB:s teknikstipendium. Det går till en officer från manövertruppslag som på ett utmärkande sätt bidragit till förbandets utveckling avseende taktik, organisation och teknik. Kapten Jesper Sparre fick ta emot det för sitt arbete med utbildningen av det skyttekompani som kommer att ingå i Nordic Battlegroup 11.

Bästa kamrat, bästa motorman, bästa idrottsman och bästa soldat på varje kompani fick motta diplom. Lif kompaniet blev det kompani som tog hem vandringspriset som bästa idrottskompani. Vandringspriset för insatsförbandens tävlingsserie för befäl gick till Wilska kompani.

Utbildningen som de värnpliktiga strax är klar med ger dem rätt kompetens för att söka tjänster i Försvarsmakten vilket flera av dem redan har gjort. En hel del av dem som onsdag den 23 juni kommer vandra ut genom grindarna gör det för att redan i augusti komma tillbaka men då som anställd soldat.

Ceremonikvällen fortsatte för de värnpliktiga med en fest tillsammans med värnpliktiga från Trängregementet. Med högtalarna fyllda av musik av Neverstore fortsatte de firandet in i den härliga sommarkvällen.