Tredje gången gillt – Sveriges bästa förband

Inte bara en gång, inte heller två – för tredje året i rad visar Värnpliktsrådets utmärkelse att Södra skånska regementet P 7 har mycket att erbjuda.

Foto: Anja Ljungberg/P7/Försvarsmakten
Foto: Anja Ljungberg/P7/Försvarsmakten
Foto: Anja Ljungberg/P7/Försvarsmakten
Foto: Anja Ljungberg/P7/Försvarsmakten
Foto: Anja Ljungberg/P7/Försvarsmakten
Foto: Anja Ljungberg/P7/Försvarsmakten
Foto: Anja Ljungberg/P7/Försvarsmakten

– Det är inte oväntat. Men det är inte utan att jag känner mig stolt eftersom jag haft personligt inflytande i arbetet, säger korpral Per Romberg, huvudförtroendeman på P 7.
Han berättar att de soldater som rycker in i sommar är hälften tjejer, något som han tror är ett resultat av det goda arbetet med medinflytande.

Att det är något speciellt att tre år i rad få utmärkelsen bekräftas av korpral Amelie Smedberg, NVK:
– Det är häftigt. Det känns kul att vi lyckas bevisa att vi är bäst och särskilt att vi flera år i rad håller flaggan i topp, säger hon.

Medinflytandet prioriteras

Medinflytandehandläggaren Thomas Karlsson är en viktig ingrediens i P 7:s lyckosamma utveckling. Förra året fick han utmärkelsen som bästa civilanställd för att hans arbete uppskattas och att det ses som positivt att regementet utvecklas.
– Medinflytandet är ett prioriterat område. Utvärderingarna efter övningsserien visar att förbandsandan är otroligt hög vilket är ett bevis på att arbetet har haft effekt, berättar Thomas Karlsson. 

Det finaste priset man kan få

Pokalen som delades ut vid kongressen får förhoppningsvis stå kvar på P 7 som ett bevis på att förbandet har personal i alla befattningar som gör sitt yttersta för att vara bra, och för att bli ännu bättre.

– Att få soldaternas pris som Sveriges bästa regemente är i mina ögon ett av de finaste pris man kan få. Att nu som enda förband i Sverige vinna priset tre år i rad är ett tydligt bevis på att alla delar av regementet och garnisonen jobbar åt rätt håll. Detta är fantastiskt roligt för alla - soldater, officerare och civilanställda - inom garnisonen, säger överste Jan Pålsson som varit regementschef under de tre åren som P 7 vunnit utmärkelsen.

Nu tar en ny era vid, värnplikten blir vilande och ersätts med frivillighet. Södra skånska regementet P 7 kan ta steget in i framtiden med ett gott självförtroende.
– Självförtroende är viktigt. Men viljan att hela tiden utveckla och göra saker ännu bättre är lika viktigt. Som det mekaniserade förband vi är, är det viktigt att hela tiden röra sig framåt. Det gäller i strid och det gäller också i dessa frågor, säger en mycket nöjd regementschef.