Soldaternas anhöriga hälsade på

Under helgen den 12:e till 13:e juni anordnade flottiljen en besökshelg för anhöriga till soldaterna. Nyfikna föräldrar, syskon, sambor och kompisar till soldaterna passade på att besöka ”sin” soldat på F 21.

Cirka 160 personer besökte F 21 under anhörighelgen. Här är Simon Zakari med kompisen Magnus Noppa och hans lillebror Dennis Noppa, kompisen Johan Sturk, mamma Jessika Lindbäck, syskonen Samuel Zakari, Lovisa Zakari, Ellen Niemi och Hugo Zakari. Foto: Louise Levin
Flygteknikerna David Norman och André Berglund visade JAS 39 Gripen och svarade på frågor om flygplanet som besökarna ställde.
Flygteknikerna David Norman och André Berglund visade JAS 39 Gripen och svarade på frågor om flygplanet som besökarna ställde. Foto: Louise Levin
Oskar Grenholm och hans sambo Sara Andersson.
Oskar Grenholm och hans sambo Sara Andersson. Foto: Louise Levin
Fänrik Peter Östling instruerar Sara Andersson att sikta mitt i figuren. Det gjorde hon och placerade samtliga skott precis som han sa – mitt i.
Fänrik Peter Östling instruerar Sara Andersson att sikta mitt i figuren. Det gjorde hon och placerade samtliga skott precis som han sa – mitt i. Foto: Louise Levin
Flygteknikerna David Norman och André Berglund visade JAS 39 Gripen och svarade på frågor om flygplanet som besökarna ställde. Foto: Louise Levin
Oskar Grenholm och hans sambo Sara Andersson. Foto: Louise Levin
Fänrik Peter Östling instruerar Sara Andersson att sikta mitt i figuren. Det gjorde hon och placerade samtliga skott precis som han sa – mitt i. Foto: Louise Levin

Under helgen fick besökarna se JAS 39 Gripen, se hur soldaterna bor i logement, se hunduppvisning, prova att skjuta med AK5C, besöka museet och det viktigaste – de fick egen tid med sin soldat.

Värnpliktige Simon Zakari, Kalix, ryckte in till F 21 i januari och har bestämt sig för att fortsätta hela utbildningstiden även om det blir frivilligt efter halvårsskiftet.

– Det känns som om man väl har börjat så är det lika bra att göra det klart. Man gör bara värnplikten en gång, säger han.

Till anhörighelgen var det många som ville träffa honom, för några av dem var de ungefär ett halvt år sedan de setts. Hans mamma, syskon och kompisar hade åkt från Hedenäset för att se hur han bor och hur det ser ut på flottiljen.

– Det är roligt att se hur de har det. Som mamma vill man det, säger Jessika Lindbäck som är Simon Zakaris mamma.

– Jag ville träffa brorsan, säger Hugo Zakari.

Kompisen Magnus Noppa har själv gjort värnplikten på I 19 i Boden och var nyfiken hur det ser ut på flottiljen.

– Jag är mest intresserad av att se hur det här samhället är byggt, säger han.

Sambon på besök

En av de cirka 160 besökarna var Sara Andersson. Hon kom från Umeå för att besöka sin sambo Oskar Grenholm som sedan januari gör sin värnplikt. Han, till skillnad från Simon Zakari, kommer inte att fortsätta hela utbildningstiden. Den 1:a juli när det blir frivilligt väljer han att återvända till Umeå och sitt arbete som plattsättare.

– Även om det är roligt att vara här och jag lärt mig mycket som att arbeta i grupp så kommer jag att avbryta min utbildning, säger Oskar Grenholm. 

Sambon Sara Andersson har själv inga tankar på det militära livet men besökshelgen lockade henne för att komma och se hur sambon har det.

– Att få skjuta lockade också, säger hon.

På skjutbanan förevisade soldaterna ett skjutmoment med automatkarbin, AK5C. På angiven signal sprang de till skjutvallen för att inta tre olika skjutställningar - stående, knästående och liggande. Därefter fick de som ville prova att skjuta, vilket Sara Andersson gjorde.

– Det var skitkul men jag var nervös innan, säger hon.

Svårigheten med att skjuta med automatkarbin är att hitta en bra skjutställning för att inte svaja i träffpunkten. Men det verkade inte vara något problem för Sara Andersson trots att det var första gången hon provade. Av fem skott blev resultatet fem träffar mitt i figuren. Något som imponerade på Oskar Grenholm.

– Det är riktigt bra. Det hade inte jag första gången. Nu kommer jag väl att få höra det här, säger han.