Skyldra gevär!

Kronprinsessan Victorias bröllopsdag närmar sig med stormsteg och på Marinbasen övas det för fullt för att alla rörelser ska ske perfekt.

Soldaterna i Basskyddskompaniet förbereder sig inför lördagen. Foto: Carolina Lorentzson
Vi har bra stämmning i leden, säger Patrik Daun.
Vi har bra stämmning i leden, säger Patrik Daun. Foto: Carolina Lorentzson
Mattias Larsson rätar ut de sista frågetecknen inför helgen.
Mattias Larsson rätar ut de sista frågetecknen inför helgen. Foto: Carolina Lorentzson
Vi har bra stämmning i leden, säger Patrik Daun. Foto: Carolina Lorentzson
Mattias Larsson rätar ut de sista frågetecknen inför helgen. Foto: Carolina Lorentzson
– Givakt!
– Skyldra gevär!
– I armen gevär!
– Lystring ställ!

Ordern upprepas gång på gång. Soldaterna står med blicken riktad rakt fram och rör sina vapen till den ställning de kommenderas. Soldaterna tränar exercis inför lördagens begivenhet och de marscherar fram och tillbaka över Trolle kaserngård. Alla rörelser måste göras perfekt och ske simultant.

– Det är kul! Man känner sig speciell som får vara med om detta, säger Patrik Daun 19 år, från Sörmland. Patrik Daun gör sin värnplikt på basskyddskompaniet i Karlskrona och att få vara med om detta var inget han hade förväntat sig före inryck. Han berättar att de har övat från morgon till kväll och att det har blivit långa dagar. Känslan är att det kommer att gå bra på lördag.

Patrik och hans kamrater ingår i andra honnörsplutonen som leds av Mattias Larsson. Mattias säger att stämningen är god bland de medverkande. Hans pluton ingår i den trupp från Marinbasen som ska vara med och bilda häck utmed kortegevägen. Under slutet av veckan kommer de att ta sig till lägret på Väddö skjutfält, norr om Stockholm där den sista finputsningen kommer att ske. Lördagen kommer att bli en lång och spännande dag med tidig väckning för att hinna med generalrepetitionen innan det är dags att åka in till Stockholm. Mycket kommer att ha hänt när det blir kväll och tid att åter sätta sig i bussen för hemfärd.