Sista värnpliktskullen

Värnpliktstiden på F 17 går mot sitt slut i dubbel bemärkelse. De värnpliktiga är klara med sin tid på F 17, samtidigt som värnpliktssystemet läggs vilande. Traditionsenligt avslutas värnplikten med medaljceremoni och några dagar senare muck, när man kliver ut genom grinden för sista gången. Det är den sista kullen i en 109 år lång tradition, för att från och med den 1 juli 2010, övergår till en frivillig grundutbildning på tre månader.

Traditionsenligt marscherar man tillsammans runt flottiljens område. Foto: Försvarsmakten/Pernilla Bökman
En sista samling för befäl och soldater.
En sista samling för befäl och soldater. Foto: Försvarsmakten/Pernilla Bökman
De civila kläderna har åkt på.
De civila kläderna har åkt på. Foto: Försvarsmakten/Pernilla Bökman
En sista samling för befäl och soldater. Foto: Försvarsmakten/Pernilla Bökman
De civila kläderna har åkt på. Foto: Försvarsmakten/Pernilla Bökman

Under medaljceremonin skakade närmare trehundra värnpliktiga hand med chefen för F 17, Mats Helgesson.
– Ni ska veta att var och en av er är lika viktiga och uppskattade, jag hoppas att få se er i försvarsmakten igen, sa Mats Helgesson.

Slutligen kramar man om de kamrater man fått under värnpliktstiden och kliver av livet som värnpliktig. En gemensam samling inne på kasernområdet, med marsch runt området, avslutas med att gå ut genom grindarna. Ett trettiotal tar en välförtjänt ledighet för att sedan vända tillbaka och rycka in för att ingå i NBG 2011.
– Det är allt lite sorgligt när man släpper dem säger Hanna Erixon, som är befäl på utbildningsenheten och under torsdagen den 17 juni tog farväl av sista kullen.