Sista slutövningen under plikt

Den allra sista slutövningen för värnpliktiga soldater genomförs just nu i Halmstadsområdet. Det är 230 insatssoldater från fyra förband som gemensamt sätter sina kunskaper på prov.

Hit men inte längre! Skånings kompani från P 4, övar checkpoint under slutövningen Finex. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Luftvärnsregementets insatspluton strider i bebyggelse.
Luftvärnsregementets insatspluton strider i bebyggelse. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Shad Askari från Örebro, är extra sporrad under insatssoldaternas gemensamma slutövning.
Shad Askari från Örebro, är extra sporrad under insatssoldaternas gemensamma slutövning. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Claes Berg, imponerad övningsledare.
Claes Berg, imponerad övningsledare. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Luftvärnsregementets insatspluton strider i bebyggelse. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Shad Askari från Örebro, är extra sporrad under insatssoldaternas gemensamma slutövning. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Claes Berg, imponerad övningsledare. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten

Under övningens första dagar utspelar sig ett antal olika övningsmoment på Mästocka skjutfält, ett par mil öster om Halmstad. Soldaterna från Luftvärnsregementet, Skaraborgs regemente, Ledningsregementet och Försvarsmedicincentrum (FömedC) får där öva på moment som till stor del är inriktade mot internationell tjänstgöring.
– Det första som soldaterna fick göra när de kom hit, var att bygga upp en camp att utgå ifrån, berättar övningsledaren Claes Berg, från FömedC.
Sedan har soldaterna övats i bl.a. snabbinsatser, vägspärrar, strid i bebyggelse och skarpskjutningar runt omkring på det stora Mästockafältet.
– Insatssoldaterna är väl lämpade att rekryteras för internationell tjänst, säger Claes Berg.

Många fördelar

Att flera förband tillsammans genomför insatssoldaternas slutövning innebär många fördelar. Det sker ett naturligt utbyte av erfarenheter mellan förbanden som alla drar nytta av.
– Det är också effektivare och vi får en kvalitet på slutövningen som vi inte kunnat få om vi genomfört den själva hemma i Göteborg, förklarar Claes Berg. Och känslan att ingå i ett större förband är inspirerande för soldaterna, lägger han till.

Shad Askari från Örebro som gör sin värnplikt i Göteborg på 101:a insatsplutonen, bekräftar den känslan.
– Vi fick beröm för patrullövningen igår, och det är kul eftersom det inte är något vi övat så mycket på. Man vill gärna visa att även vi från Göteborg, som inte har så många värnpliktiga, ändå kan hävda oss. Man blir helt klart sporrad av att vara en del i en större övning.

Framtid i försvaret

Robin Klingberg, också han soldat i FömedC:s 101:a insatspluton, har en vecka kvar till muck. Men det är inte det han mest ser fram emot under grönpåse-lunchen i det halländska ösregnet.
– Eftermiddagens skarpa strid i bebyggelse ska bli riktigt kul. Det har vi aldrig övat på tidigare, säger han.
Tillsammans med tre kamrater från plutonen kommer Robin att fortsätta som insatssoldat även efter sommaren. Då som anställd soldat.
– Jag siktar på att bli officer, säger han.

– Övningen har gått mycket bra, summerar Claes Berg. Några övningsmoment kunde förstås ha gått bättre, men det här är en slutövning och då ska det vara svårt att lösa uppgifterna. Sammantaget är det välutbildade soldater och jag är imponerad över deras positiva inställning.