Sista minuterna innan avmarsch

3400 soldater och officerare från hela Sverige har tagit plats på Östermalms idrottsplats. Snart ska de marschera ner genom stan och ställa sig längs kortegevägen. Men först måste alla äta, kontrollera sina utrustningar och uträtta sina behov.

Malin Jonsson i Arméns musikkår är glad att hon gjorde värnplikten i år eftersom hon får delta i ett kungligt bröllop. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Grenadjärerna och fanvakten står uppställda, redo för avmarsch
Grenadjärerna och fanvakten står uppställda, redo för avmarsch Foto: Elin Göthe/Försvarsmakten
På kavallerikasern görs en sista kontroll innan Livgardets beridna soldater och officerare avmarscherar mot hovstallet och slottet.
På kavallerikasern görs en sista kontroll innan Livgardets beridna soldater och officerare avmarscherar mot hovstallet och slottet. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten
Major Magnus Gerhardsson ger instruktioner om uppställningsplatser och tider.
Major Magnus Gerhardsson ger instruktioner om uppställningsplatser och tider. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Grenadjärerna och fanvakten står uppställda, redo för avmarsch Foto: Elin Göthe/Försvarsmakten
På kavallerikasern görs en sista kontroll innan Livgardets beridna soldater och officerare avmarscherar mot hovstallet och slottet. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten
Major Magnus Gerhardsson ger instruktioner om uppställningsplatser och tider. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten

Idrottsplatsens stora fotbollsplan har förvandlats till en uppställningsplats där varje förband tilldelats en ruta att stå på. Luften vibrerar av ljudet från högtalare som instruerar trupperna, och solen bränner i nacken. Det påminner om en vasaloppsstart där deltagarna står uppställda, redo att ge sig av.
– Nu gäller det att alla dricker ordentligt och går på toa så att ingen svimmar eller får problem med trängande behov under ceremonin. Alla ska även ha regnskydd med sig om det blir regn, säger löjtnant David Ek som ger instruktioner till soldater ur Livgardets 6. kompani.
Även sjuksyster har förberett genom att fylla bagaget på sin bil med skavsårsplåster, medicin och sjukvårdsartiklar.
– Här är det full rulle, men det är bara småsaker. Vi tejpar fötter och hjälper de som har huvudvärk. Många har bytt till andra kängor inför bröllopet och då är det lätt hänt att man får skavsår, säger sjuksyster Toini Eidefors.

Viktigt med musik


På asfalten mellan fotbollsplanen och den stora Danicahallen, som inretts som matsal, har Arméns musikkår ställt upp. Deras svarta hjälmar med guld- och silverdetaljer gnistrar i solen och de mörka uniformerna med vita och röda kragar stramar lätt vid halsen. Allt måste vara polerat och perfekt inför den stora ceremonin.
– Detta är rätt år att göra värnplikt och det känns helt fantastiskt. Jag har även en mamma som står i kortegehäcken, så vår familj är ganska insyltad. Kompisarna har lovat att spana på TV efter mig och prinsessan, säger musiksoldaten Malin Jonsson från Töreboda.
Totalt spelar cirka 800 personer från 20 olika musikkårer längs vägen.

Beriden kortege


Samtidigt, på andra sidan vägen, förbereder sig 58 av Livgardets dragoner på den beridna kortegen. Hästarna ryktas en sista gång och soldaterna kontrollerar sadelremmar, stigbyglar och varandras uniformer som är mellanblå och av 1895 års modell. Uppgiften, att skapa en värdig och minnesvärd inramning till bröllopet, är en ära och ett privilegium men samtidigt naturlig för Livgardets soldater. Livgardet ansvarar för den statsceremoniella tjänsten och bevakningen av de kungliga slotten.

Framåt marsch


På idrottsplatsen bryts sorlet från 3400 röster när majoren Magnus Gerhardsson kommenderar framåt till de första enheterna. Livgardets dragonmusikkår tar täten, tätt följda av officersvakten som leds av Livgardets stabschef överstelöjtnant Lars Wikström. Och så marscherar förbanden söderut mot sina uppställningsplatser. En och en halv timma senare är idrottsplatsen tom.