Beredskapsplutonens 31 soldater har muckat. Denna värnpliktskull är historisk med tanke på att plikten blir vilande och Försvarsmakten övergår till frivillighet.
Efter cirka elva månaders värnplikt går livet vidare, för tolv av dem till en tillfällig anställning på flottiljen som insatssoldater.
Men först visitation. Av logement, av städning och av personlig utrustning.
– Vi har städat i cirka en och en halv timme, berättar Ludvig Toresäter.
Kapten Mikael Isaksson anländer för inspektion och hittar flera kvarglömda saker i logementet, påpekar brister i städningen och håller upp ett par kängor.
– Vad är det här? Det blir omvisitation, säger han och går vidare till nästa logement.
Ludvig Toresäter suckar och öppnar dörren till logementet där han går in med tunga steg.
– Jag trodde att alla hade gjort sitt, säger han samtidigt som han åtgärdar bristerna i städningen.
– Grönkläder är inget för mig, i alla fall inte än på några år. Jag kommer att jobba som snickarlärling nu, säger Ludvig Toresäter
Nedräkning från 100
Frida Nenämaa har längtat till denna dag och räknat ner från när det var 100 dagar kvar. Hon berättar att hon trivts här och kommer att vara en av dem som kommer att vara tillfälligt anställd som insatssoldat under sommaren och hösten.
– Jag ser det som en möjlighet att stanna här. Sen får jag se, jag kanske pluggar, säger hon.
Hon tycker att tiden som värnpliktig har varit lärorik på alla sätt.
– Man blir ihopkastad i en grupp, med dem ska man bo, sova, äta och jobba. Jag kommer inte överens med alla, men jag har lärt mig tolerera dem, berättar hon.
Utbildningen har inte alltid stämt med vad de blev informerade om innan värnplikten vilket hon tror på beror på att de haft högre förväntningar. Framförallt handlar det om olika utbildningar och skjutmoment. Men det finns mycket annat som hon tar med sig från värnpliktstiden.
– Att man klarar saker man inte trodde och alla vänner, säger Frida Nenämaa.
Bäste soldat
Det är vännerna och gemenskapen som David Löfgren lyfter fram som det han kommer att sakna. Han tycker det känns bra att få ett avslut och att han efter värnplikten har vuxit som person som lärt sig att ta ansvar, arbeta i grupp och hur han reagerar under stress. David Löfgren blev av befälen vald till bäste soldat.
– Jag blev ganska överraskad. Jag har försökt göra mitt bästa med mottot ”allt för gruppen”, säger han.
Kramkalas efter visitation
Efter att plutonchefen Henrik Nygren kommenderar ”lediga” bryter kramkalas ut på kaserngården och någon utropar
– Fy fan vad skönt!