På huvudförrådet finns nästan allt en soldat behöver

På Camp Victorias huvudförråd finns hyllmeter efter hyllmeter med kängor, pennor, handskar, hjälmar, stridsvästar och mycket mer. Med andra ord – i stort sett allt en soldat behöver.

Jörgen Hedman lastar ur lastbilen med hjullastaren, Arvid Larsson Tullborg och Johnny Bragd hjälper till. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Gods som är färdigt att lastas för transport till Sverige.
Gods som är färdigt att lastas för transport till Sverige. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Det är ingen större efterfrågan på vinterkängor just nu.
Det är ingen större efterfrågan på vinterkängor just nu. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Delar av förrådsgruppen jämnar till vägen utanför Camp Victoria.
Delar av förrådsgruppen jämnar till vägen utanför Camp Victoria. Foto: Anders Portinson/Försvarsmakten
Gods som är färdigt att lastas för transport till Sverige. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Det är ingen större efterfrågan på vinterkängor just nu. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Delar av förrådsgruppen jämnar till vägen utanför Camp Victoria. Foto: Anders Portinson/Försvarsmakten

Klockan är åtta på morgonen och det är full aktivitet på planen utanför Camp Victorias huvudförråd. Den så kallade Sverigebilen har kommit och hjullastare, truck och personal är redo att ta hand om materielen som kommer från Försvarsmakten i Sverige. Sverigebilen är en lastbil med saker som förbandet i Kosovo har beställt och den kommer varannan eller var tredje vecka. Den här gången har lastbilen med sig bland annat däck, grillkol, bubbelplast och sjukvårdsmaterial. Allt sorteras och läggs på sin plats.
 När godset lämnats av på campen så fylls bilen med material som ska tillbaka till Sverige.

Det är många stödfunktioner som måste finnas på en camp för att en insats ska fungera. Ett förråd är ett sådant stöd. Fem personer arbetar på Camp Victorias huvudförråd (HF). Till HF går medlemmarna ur det svenska förbandet när de behöver byta sängkläder, något har gått sönder eller de behöver något nytt.

Förrådet består av tre tält, flera containrar och ett antal ammunitionsförråd. I de här förvaringsutrymmena finns ungefär 15 000 olika artiklar. Sedan kan det finnas allt från fem till ett hundratal av varje artikel.
– Vi har säkerligen runt miljonen grejer här. Vi har motsvarande det som finns på ett förband i Sverige, grundutbudet är detsamma. Men vi har inte lika stort antal av varje artikel, säger Johnny Bragd som är chef för Camp Victorias huvudförråd.

Allt materiel finns registrerat i Försvarsmaktens datasystem för logistik, LIFT, där även alla beställningar görs. I LIFT-systemet har förrådet koll på vad som kommer, vad som finns och vad som skickas hem.
– Det blir ganska mycket pappersarbete, säger Johnny.

De som jobbar på huvudförrådet har många olika kompetenser, bland annat så finns här hjullastarförare och truckförare. Det är kunskaper som används även utanför förrådsverksamheten. Bland annat så har förarna från förrådet jämnat vägen utanför campen och hjullastarna kan användas vid IMF-situationer (insats mot folkmassa). På förrådet finns drivmedelsmannen som ansvarar för att beställa, ta emot och distribuera drivmedel, främst diesel. Det finns även personal som är utbildad på ammunition och ammunitionsunderhåll.