Öppet hus i Karlsborg

I kretsen av anhöriga medaljerades den sista värnpliktsomgången vid Livregementets husasarer. Ceremonin inledde nationaldagsfirandet i Sveriges reservhuvudstad där cirka 8000 människor tog del av det digra programmet.

Intresset var stort bland allmänheten i samband med nationaldagsfirandet i Karlsborg. Foto: Jens Ramhöj/Försvarsmakten
Regementschefen medaljerar soldaterna.
Regementschefen medaljerar soldaterna. Foto: Jens Ramhöj/Försvarsmakten
Regementschefen medaljerar soldaterna. Foto: Jens Ramhöj/Försvarsmakten

Nationaldagen, som varje år lockar mellan 6-10 000 människor till Karlsborgs fästning, inleddes denna gång med en medaljceremoni där de sista värnpliktiga soldaterna medaljerades som tack för sina insatser för landets försvar. Efter tal av regementschefen, överste Anders Löfberg och under musik av Hemvärnets musikkår i Skaraborg fick de välförtjänta soldaterna ta emot sin medalj. 

Efter de anhörigas gratulationer ansvarade de värnpliktiga under dagen för de försvarsutställningar och den information till allmänheten som är en del av nationaldagsfirandet i Karlsborg.

Regementets verksamhet med luftburna soldater och underrättelsesoldater, Överlevnadsskolans verksamhet och obemannade flygplan visades upp och rönte ett stort intresse. Skaraborgs flygflottilj, F 7, visade upp ett JAS-39 Gripen på torget i fästningen och berättade för många intresserade om sin spännande verksamhet. Trängregementet och Hemvärnet var andra militära förband som visade upp sin verksamhet och informerade om vad som händer i Försvarsmakten framöver.

Den militära verksamheten var verkligen en del av samhället denna soliga dag som också inrymde sång, musik, dansuppvisningar, uppträdanden, marknad och utställningar av olika slag.

Mer bilder från dagen finns i pdf dokumentet i spalten till höger.