Nyblivna piloter fick sina vingar

Torsdagen 24 juni genomfördes flygexamen på Flygskolan på Malmen för de elever som gått yrkesofficersprogrammet. Det var sista gången som examensdagen låg på sommaren, i framtiden kommer den att ske i december.

Flygvapeninspektör Anders Silwer delade ut välförtjänta flygvingar. Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten
Eleverna på väg ut för sin examensflygning.
Eleverna på väg ut för sin examensflygning. Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten
Hemvärnets musikkår Östergötland på inmarsch inför ceremonin.
Hemvärnets musikkår Östergötland på inmarsch inför ceremonin. Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten
Eleverna på väg ut för sin examensflygning. Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten
Hemvärnets musikkår Östergötland på inmarsch inför ceremonin. Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten

Dagen började med en examensflygning tillsammans med inspektörer från Högkvarteret, och med omkring 140 anhöriga som åskådare. När eleverna kom ut på plattan innan start förekom ivriga vinkningar från båda leden och en hel del fotograferande från det ena. Efter genomförd flygning i det strålande sommarvädret väntade stolta föräldrar, flickvänner och andra släktingar på att få krama om sina flygare, dela ut presenter och få en förevisning av skolflygplanen, som är av typen SK60.

Högtidligt

När flygeleverna hade bytt om från flygdräkt till uniform började examensceremonin inne i hangaren. Hemvärnets musikkår Östergötland förgyllde det högtidliga ögonblicket med stämningsfull marschmusik. I raka led fick eleverna, som gått grundläggande flygutbildning, äntligen ta emot sina efterlängtade, personliga flygvingar av flygvapeninspektör Anders Silwer, som även hälsade dem varmt välkomna till flygvapnet.

Efter sommaren fortsätter utbildningen på dels JAS 39-Gripen och dels transportflyg.