Nordiskt mästerskap i militär femkamp

Under den gångna veckan har nordiskt militärt mästerskap i militär femkamp genomförts på Militärhögskolan Karlberg. Deltagarna från Danmark, Finland, Norge och Sverige har kämpat i de olika grenarna i såväl solsken som ösregn.

En av de tävlande på väg över irländska bordet på hinderbanan. Foto: Curt Holgersson, Försvarsmakten
Två av simmarna på väg i full fart över ett av hindren i hindersimningen.
Två av simmarna på väg i full fart över ett av hindren i hindersimningen. Foto: Lars O Nilsson, Försvarsmakten
Tävlingen i handgranatskastning genomfördes ute på Livgardet.
Tävlingen i handgranatskastning genomfördes ute på Livgardet. Foto: Curt Holgersson, Försvarsmakten
På damsidan segrade det danska laget framför det norska laget och det svenska laget.
På damsidan segrade det danska laget framför det norska laget och det svenska laget. Foto: Lollo Eriksson, Försvarsmakten
Två av simmarna på väg i full fart över ett av hindren i hindersimningen. Foto: Lars O Nilsson, Försvarsmakten
Tävlingen i handgranatskastning genomfördes ute på Livgardet. Foto: Curt Holgersson, Försvarsmakten
På damsidan segrade det danska laget framför det norska laget och det svenska laget. Foto: Lollo Eriksson, Försvarsmakten

Deltagarna anlände under måndagen och togs emot av respektive lands värdofficer som hjälpte dem tillrätta.

På tisdagen började deltagarna med träning i de olika grenarna och klockan 1700 invigdes tävlingarna av chefen för Militärhögskolan Karlberg, överste Mats Danielsson och Försvarsmaktens produktionschef generallöjtnant Göran Mårtensson.

Onsdagen inleddes med skjutning ute på Livgardets övningsfält i Kungsängen. På grund av vissa tekniska problem på skjutbanan kunde skjutningarna tyvärr inte avslutas utan fick senareläggas till torsdagen. På eftermiddagen var det så dags för tävling på hinderbanan. Den tävlingen genomfördes på Karlbergs hinderbana i strålande solsken. Flera av de tävlande slog sina personbästa resultat.

Till tävlingen i hindersimning hade vi fått låna halva 50-meters-bassängen i Eriksdalsbadet, vilket var mycket fint. Simningen genomfördes i ett högt tempo med två tävlande åt gången. Efter simningen var det dags för lunch och därefter transport ut till Livgardet för att återuppta den avbrutna skjuttävlingen och det sedan tidigare planerade tävlingsmomentet i handgranatskastning.

Avslutningsdagen inleddes med terränglöpning i ett ihållande regn, vilket syntes på de tävlande när de kom i mål i form av sand från banan ända upp på ryggen. Trots det en aning bistra vädret gjorde deltagarna en mycket bra insats.
Klockan 1700 på fredagen avslutades tävlingen med prisutdelning och en avslutningsceremoni, följt av en välförtjänt bankett med alla deltagare.

Resultaten av tävlingen blev att norskan Hanne Sandnes tog hem den individuella segern före två danskor. På herrsidan segrade Brian Dåsbjerg från Danmark, följd av en norrman på andra plats och en dansk på tredje plats.
I lagtävlingen tog Danmarks lag 1 hem segern på herrsidan, följda av Finlands lag 1 och Sveriges lag 1. I damtävlingen vann det danska laget före Norge och Sverige.
Alla resultaten från tävlingen finner du på den danska sidan http://milpent.dk/nmc2010/