Nordiska mästerskap i Boden

De öppna militära nordiska mästerskapen i orienteringsskytte 2010 genomförs i Boden den 13 – 17 juni. En tävlingsform som kombinerar kartläsning med olika former av skjutning.– Vi ser fram emot att arrangera årets tävling, säger Frans Wickbom, tävlingsledare.

Förberedelserna har börjat inför veckans öppna nordiska mästerskap i orienteringsskytte i Boden. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Tävlingsledaren Frans Wickbom till höger samtalar med en av deltagarna från det svenska laget.
Tävlingsledaren Frans Wickbom till höger samtalar med en av deltagarna från det svenska laget. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Tävlingsledaren Frans Wickbom till höger samtalar med en av deltagarna från det svenska laget. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten

Tävlingsterrängen är Pagla skidstadion och Åskogen strax utanför Boden. Tävlingsdeltagarna anlände till Boden och förläggningsplatsen vid garnisonen under helgen. På söndagen fick deltagarna möjlighet till att starta sina förberedelser inför tävlingsdagarna.
– Vi ger deltagarna möjlighet att skjuta in sina vapen och träna i tävlingsterrängen under söndagen, säger Frans Wickbom.

Under måndagen startar tävlingarna i Pagla skidstadion med tävlingsgrenen sprint för att under tisdagen fortsätta med klassisk och mästerskapet avslutas med stafett under onsdag i Åskogen. Se tävlingsfakta nedan:

Tävlingsmoment orienteringsskytte

Sprint:
Fri orientering och skytte. Korta banor. Total tid för genomförandet är cirka 25 minuter.
Fem skott nyttjas för fem mål i liggande respektive stående skjutning. Straffrunda genomförs för varje missat mål.

Klassisk:
Punktorientering, friorientering och skytte. Total tid för genomförandet cirka 85-90 minuter.
Tio skott nyttjas för tio mål i liggande respektive stående skjutning. Två minuters tidstillägg per missat skott.

Stafett:
Skytte och orienteringsmoment. Total tid för genomförandet är cirka 30-40 minuter per sträcka. Damer springer två sträckor och herrar tre. Totalt åtta skott disponeras för att träffa fem mål i liggande respektive stående skjutning. Här kan den tävlande nyttja reservskott (tre av de totalt åtta). Straffrunda genomförs för varje missat mål.

Kombinerar fysisk styrka med mental skärpa

Orienteringsskytte är en mångkamp som funnits i många år.  Tävlingssättet som kombinera fysisk styrka och uthållighet med mental skärpa och precision. Orienteringsskytte utövas främst i Nord- och Centraleuropa. Sverige är medlem i det Internationella förbundet - International Biathlon Orienteering Federation. Sporten är tuff men har en god representation från båda könen med stor åldersspridning. Sverige har idag ett av världens mest framgångsrika landslag på såväl junior- som seniornivå.
– Det är kombinationen av kartläsning och skjutning där både koncentration och uthållighet behövs som gör orienteringsskytte till en spännande och rolig idrott, avslutar Frans Wickbom.