Muck för de sista värnpliktiga i Göteborg

Förra veckan hände något historiskt. Det var då dags för de sista pliktiga soldaterna att tåga ut genom grindarna i Göteborgs garnison och fira Muck, militär utryckning i civila kläder.

Försvarsmedicincentrums sista värnpliktiga marscherar ut genom grindarna. Foto: Försvarsmakten/Ulrika Adolfsson

Det var de 32 insatssoldaterna tillhörande Garnisonskompaniets 101.insatspluton som blev smått historiska trots sina unga år. De har nu fullgjort en elva månader lång utbildning och de tillhör den sista kullen värnpliktiga vid Försvarsmedicincentrum i Göteborgs garnison.

Nu stundar nya tider och från och med den 1 juli är ingen pliktig längre utan alla söker frivilligt och de som blir antagna kommer att kallas för rekryter. Efter sommaren kommer Försvarsmakten att ha anställda soldater, kontrakterade på lite olika villkor.