Många firade flygets hundra år

Fler än sjuttio tusen besökare dök upp under söndagen när Försvarsmaktens huvudflygdag hölls på flygplatsen Malmen i Linköping. I strålande solsken bredde familjer och vänner ut de första filtarna på morgonens fortfarande regnblöta gräsmattor för att fira. På schemat stod det svenska flygets 100-årsjubileum och flygandet av en stor mängd flygplan och helikoptrar.

Två SK 16 lyfter över åskådarna på Försvarsmaktens huvudflygdag. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
Annika Johansson pratar om helikopterpilotyrket med Fredrik Elofsson.
Annika Johansson pratar om helikopterpilotyrket med Fredrik Elofsson. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
Många passade på att njuta av solen och av allt som fanns att se på området.
Många passade på att njuta av solen och av allt som fanns att se på området. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
Flygtekniker är drömyrket tycker Rickard Falk, Martin Hindersson, Karl Lindell och Albin Karlsson som också gillar ljudet från flygplan.
Flygtekniker är drömyrket tycker Rickard Falk, Martin Hindersson, Karl Lindell och Albin Karlsson som också gillar ljudet från flygplan. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
Annika Johansson pratar om helikopterpilotyrket med Fredrik Elofsson. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
Många passade på att njuta av solen och av allt som fanns att se på området. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
Flygtekniker är drömyrket tycker Rickard Falk, Martin Hindersson, Karl Lindell och Albin Karlsson som också gillar ljudet från flygplan. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten

Köerna av bilar ringlade långa utanför området hela förmiddagen, men en som kom in tidigt var Annika Johansson från Linköping. I rekryteringstrailern står hon och pratar med helikopterpilot Fredrik Elofsson.
– Min målsättning är att bli helikopterpilot. Går inte det vill jag bli helikoptertekniker, säger Annika som för ett år sedan gick ut flygmekanikerprogrammet på gymnasiet. 
– Att få flyga lockar så klart men jag lockas även av sammanhållningen i det militära, och sen vore det inte helt fel med en utlandsinsats fortsätter Annika medan hon får hjälp att hitta rätt information på Försvarsmaktens webbplats.

Ljudligt nöje

Många passerade Försvarsmaktens rekryteringstrailer för att testa sig och kanske ansöka om arbete eller utbildning, men det fanns även annat att göra på området. Förutom en stor mängd flygplan och helikoptrar fanns även stridsfordon, frivilligorganisationer och mycket annat representerat. Maskinernas storlek och ålder varierade stort, allt från ett demoexemplar av den allra senaste versionen av Jas 39 Gripen till en nästan hundra år gammal Blériot XI. Många av dem flög, och vissa så det dånade ordentligt.
– Ljudet är det bästa med att vara här, säger en leende Martin Hindersson med sina tre vänner nickande bredvid.

Efter en händelsefylld dag med mycket att se och göra lämnade de sista besökarna området ungefär samtidigt som de första dropparna började falla. Dagen slutade som den började, men däremellan sken solen på svensk flyghistoria.