Kyla i Pyrenéerna försvårar övning

Det blev inte riktigt som förväntat för helikopterbesättningarna vid övning Azor i Spanien. En bra övning, men besättningen har inte fått den träningen man hade behövt inför internationella insatser.– Vädret har inte motsvarat förväntningarna, så vi når inte målen, säger Magnus Carlsson, förbandschef för den första helikopterstyrkan som ska till Afghanistan i april nästa år.

Ola Thuresson och övriga i besättningen söker lämplig landningsplats i bergskedjan. Allt för att få den rätta träningen på hög höjd. Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten
Helikoptern går in för landning på en bergskam, färdmekanikern lotsar piloten visuellt.
Helikoptern går in för landning på en bergskam, färdmekanikern lotsar piloten visuellt. Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten
Åtta länder och cirka 30 helikoptrar deltar i övningen Azor.
Åtta länder och cirka 30 helikoptrar deltar i övningen Azor. Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten
Utsikt över Pyrenéerna.
Utsikt över Pyrenéerna. Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten
Helikoptern går in för landning på en bergskam, färdmekanikern lotsar piloten visuellt. Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten
Åtta länder och cirka 30 helikoptrar deltar i övningen Azor. Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten
Utsikt över Pyrenéerna. Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten

Magnus Carlsson sitter på en bänk utanför stabsbyggnaden på en spansk militärbas som ligger någon kilometer utanför Logrono i norra Spanien. Han ser minst sagt bekymrad ut där i snålblåsten och i en temperatur runt 14 plusgrader, normalt ska det vara minst dubbelt så varmt vid den här tiden. Istället har det varit kallt och regnigt.
Meningen var att besättningarna på Helikopter 10 (Superpuma) som finns i Logrono skulle öva på höga höjder där det samtidigt skulle vara mycket varmt. Allt för att förberedda sig inför insatsen i Afghanistan. Nu har de fått nöja sig med att komma upp på 2 700 meter i södra delarna av bergskedjan Pyrenéerna. Fast där har det bara varit någon plusgrad istället för förväntade 25-35 grader.
– Tyvärr har vi inte fått kombinationen hett och högt, i alla fall inte än så länge, säger Magnus Carlsson.

Svensk rotation

Det finns ännu chans för delar av besättningarna att få hela paketet. Övningen Azor håller på till 24 juni, och den 16 juni var det rotation för den svenska personalen. Och faktum är att för närmaste tiden ser det ljust ut vad gäller vädret.
Det måste påpekas att trots det dåliga utfallet för första enheten i Spanien så ser Magnus Carlsson också fördelar med övningen. Han nämner transporten till Spanien, erfarenhetsutbytet med de andra sju deltagande länder, språket, flygsäkerheten, flygunderhållet och att göra en rotation.
– Det här är snarlikt ett insatsområde, så i den aspekten är det bra.

Andra vägar

Det går dock inte att misstolka hans besvikelse. Han såg den här övningen som ett stort steg på vägen till Afghanistan, nu måste de hitta andra sätt.
– Vi får titta på andra möjligheter så vi kan uppnå målen.
Besättningarna hade naturligtvis också sett fram emot Azor och träning i hett och högt. Orsaken till den längtan är att en helikopter reagerar betydligt trögare i högre temperaturer. Något som kan vara en livsviktig kunskap när det blir skarpa lägen.
– Vi måste ha den träningen så det inte blir någon överraskning när vi kommer till Afghanistan, säger Ola Thuresson, pilot.