Kadetter på hedersuppdrag

Militärhögskolan Karlberg utgjorde en av de största enheterna, som deltog med 250 kadetter i häckbildningen längs kortegevägen, efter bröllopet mellan kronprinsessan Viktoria och prins Daniel.

Chefen för paradstyrkan, major Arne Wuolo med kadetter ur 217:e kompaniet vid avmarschen från Karlbergs slott. Foto: Lars O Nilsson, Försvarsmakten
Kadetter ur marinen och flygvapnet på väg upp för Igeldammsgatan med Karlbergs slott i bakgrunden.
Kadetter ur marinen och flygvapnet på väg upp för Igeldammsgatan med Karlbergs slott i bakgrunden. Foto: Lars O Nilsson, Försvarsmakten
Kadetter ur 215:e kompaniet uppställda vid Sergels torg.
Kadetter ur 215:e kompaniet uppställda vid Sergels torg. Foto: Lars O Nilsson, Försvarsmakten
Den kungliga kortegen passerar på Sveavägen.
Den kungliga kortegen passerar på Sveavägen. Foto: Lars O Nilsson, Försvarsmakten
Kadetter ur marinen och flygvapnet på väg upp för Igeldammsgatan med Karlbergs slott i bakgrunden. Foto: Lars O Nilsson, Försvarsmakten
Kadetter ur 215:e kompaniet uppställda vid Sergels torg. Foto: Lars O Nilsson, Försvarsmakten
Den kungliga kortegen passerar på Sveavägen. Foto: Lars O Nilsson, Försvarsmakten

Det var kadetter ur två av officersprogrammets tre årskullar som deltog i firandet. Dels var det kadetter ur det 215:e kompaniet som tar sin officersexamen veckan efter midsommar och dels kadetter ur det 217:e kompaniet som snart har genomfört sitt första år på Karlberg. Med tanke på att utbildningen på Karlberg under två av de tre åren huvudsakligen är teoretiska studier, så var det naturligtvis ganska annorlunda att ingå i en paradstyrka.

Kadetterna gick från Karlbergs slott strax före klockan 14.30 och marscherade över Kungsholmen till Kungsgatan och Sveavägen, vilket är en längre marschväg än för de flesta andra förband, som gick från Östermalms idrottsplats. I täten för marschen gick Livgardets Dragonmusikkår Veteraner. För att vara veteraner var de dock ganska unga. Många av dem hade ingått i Livgardets Dragonmusikkår de närmast föregående åren.

Kadetterna stod på ömse sidor om Sveavägen mellan Sergels torg och Kungsgatan. Den normala indelningen i kadettplutoner med kadetter ur alla försvarsgrenar fick göras om för att det skulle bli enhetlig klädsel på kadetterna i de olika avsnitten. Marinens och flygvapnets kadetter bar blå uniform med vit skärmmössa, medan arméns kadetter bar stålgrå uniform med grå skärmmössa.

För kadetternas del var det ett idealiskt väder för dagen, med lagom värme. Det blir ju ganska ansträngande att stå stilla under lång tid och då är det skönt att det inte är för varmt. Klockan 16.45 kom det som alla hade väntat på, nämligen kortegen med brudparet. Efter att kortegen hade passerat var det dags för alla deltagande förband att marschera upp via Kungsgatan och Sturegatan till Östermalms idrottsplats, där alla som deltog fick en jetong (liten minnesplakett) som de kan visa upp i framtiden och tala om att de var med vid denna historiska händelse.

Nu väntar ytterligare två veckors arbete innan det är dags för sommarledighet. För kadetterna på den 215:e kursen väntar utnämning till fänrik och arbetsuppgifter som officerare på våra förband här hemma och utomlands.